E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 26138
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
6
1
6

Likumā noteikts, ka vecuma pensiju piešķir invaliditātes pensijas vietā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. aprīlī, 2022
Marija

Labdien! Kur likumā ir rakstīts, ka cilvēkiem, kas ir pensionāri un invalīdi, jāizvēlas, kuru pensiju saņemt? Kāpēc cilvēks nevar izvēlēties abas pensijas? Kas tas par absurdu? Nekur citur Eiropā šādu noteikumu par pensijas izvēli nav. Cilvēkiem jau tā ir minimālais iztikas līmenis, un tad vēl nogriež šo jau tā minimālo summu vēl uz pusēm.

A
atbild:
26. aprīlī, 2022
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tiesības uz vecuma pensiju rodas, sasniedzot likumā “Par valsts pensijām” noteikto pensijas vecumu. Ja līdz tam saņemta invaliditātes pensija, to izmaksā līdz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanai. Kad cilvēks sasniedz valstī noteikto pensijas vecumu, viņam tiek piešķirta vecuma pensija. Ja invaliditātes pensija ir lielāka par aprēķināto vecuma pensiju, piešķir vecuma pensiju, kas noteikta invaliditātes pensijas apmērā. Tātad invaliditātes pensijas vietā piešķirtā vecuma pensija nevar būt mazāka par iepriekšējo – invaliditātes pensiju. Tas ir noteikts likumā “Par valsts pensijām”.

Pensijai var piemērot iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumu, kura apmērs atkarīgs no invaliditātes grupas (I un II grupai nodokļa papildu atvieglojums – 154 eiro, III grupai – 120 eiro mēnesī).

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas