E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 24470
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Antena uz mājas jumta

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2021
Rihards

Sveiki! Kā šīs ēkas iedzīvotājs, zinu, ka neesmu piedalījies mājas kopsapulcē, kur ir lemts par atļauju uzstādīt antenu (kādam no teleoperatoriem) uz mūsu ēkas jumta. Tāpat arī nekāds projekts mājas iedzīvotājiem nav sniegts. Vai taisnība, ka šādām telefonu operatoru antenām uz jumtiem nevajag izstrādāt projektus un tos saskaņot ar ēkas iedzīvotājiem un citām iestādēm? Kam ziņot par šādām nelikumībām? Pielikumā attēls: https://failiem.lv/f/nhw6nbt4u.

A
atbild:
28. oktobrī, 2021

Elektronisko sakaru tīklu ierīkošana tiek veikta un uzraudzīta saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 501 “Elektronisko sakaru tīklu ierīkošanas, būvniecības un uzraudzības kārtība”. Noteikumu 18.2. punkts paredz, ka radioiekārtu, antenu, bāzes staciju, apraides raidītāja, radioamatieru radiostacijas ierīkošanas projekti, kas ir elektronisko sakaru tīklu ierīkošanas projekti, jāiesniedz saskaņošanā un jāsaņem saskaņojums no valsts akciju sabiedrības “Elektroniskie sakari” (VAS ES), kas uzrauga šādu elektronisko sakaru tīklu ierīkošanas projektu atbilstību normatīvajiem aktiem un sniedz nepieciešamo saskaņojumu (atļauju).

Saskaņā ar noteikumu 19.5. apakšpunktu elektronisko sakaru tīkla ierīkošanas projekta viens no elementiem ir nekustamā īpašuma īpašnieka vai, ja tāda nav, tiesiskā valdītāja rakstisks apliecinājums, ka tas piekrīt projektējamā elektronisko sakaru tīkla ierīkošanai. Projekta izstrādātājam ir jāsaņem nekustamā īpašuma, uz kura/kurā plānots ierīkot elektronisko sakaru tīklu, īpašnieka vai tā tiesiskā valdītāja piekrišana. Praksē piekrišana tiek dota tad, kad ir panākta vienošanās par vietas nomas vai citām tiesiskajām attiecībām starp ēkas īpašnieku (valdītāju) un elektronisko sakaru tīkla projekta īstenotāju (komersantu).

Ja nav iesniegti noteikumu 19. un 20. punktā minētie dokumenti, tostarp ēkas īpašnieka vai valdītāja piekrišana, VAS ES saskaņā ar 29., 30., 31. punktu pieprasa papildu informāciju projekta ierosinātājam (komersantam), dod laiku trūkumu novēršanai un, ja trūkumi nav novērsti, tad var lemt par atteikumu akceptēt projektu.

Lai noskaidrotu par konkrētās bāzes stacijas/antenas īpašnieku un ar to saistīto saskaņojumu, mājas īpašnieki vai to likumīgais pārstāvis var vērsties VAS ES, lūdzot sniegt informāciju. Saskaņā ar noteikumu 91. punktu būvvalde (Būvniecības likuma 6.1 panta pirmās daļas 1. punktā minētajos gadījumos – birojs) uzrauga un pārbauda, kā tiek ievēroti elektronisko sakaru tīklu ierīkošanu un būvniecību reglamentējošie normatīvie akti, un veic nepieciešamās darbības, lai saskaņā ar Būvniecības likumā noteiktajām tiesībām novērstu konstatētos pārkāpumus.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas