E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2384
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses

Nodoklis par ienākumu no dividendēm

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. maijā, 2013
Ingrīda Grahovska

Labdien! Lūdzu, sniedziet atbildi uz šādu jautājumu! Ikgadējā SIA dalībnieku sapulcē tika pieņemts lēmums sadalīt peļņu dividenžu veidā. Tomēr viens no SIA dalībniekiem (fiziska persona, rezidents) nevēlas saņemt dividendes, bet atstāt tās SIA rīcībā. Vai šajā gadījumā, kad dividendes nenonāk dalībnieka rīcībā, SIA ir pienākums ieturēt IIN 10% apmērā? Vai pastāv kāds likumisks termiņš, kurā laikā dalībniekam jāsaņem dividendes no SIA? Paldies!

A
atbild:
03. jūnijā, 2013

Nodokļu aprēķināšanu reglamentējošie akti nenosaka termiņu, kādā ir jāveic dividenžu izmaksa, bet nosaka to, ka dividendes ir ienākums, kas apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Attiecībā uz dividendēm par ienākumu gūšanas dienu, kā arī par dividenžu izmaksas dienu atbilstoši likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”16.1panta astotajā daļā noteiktajam šā likuma izpratnē uzskatāma diena, kad dividendes aprēķinātas.

Pieņemot lēmumu par peļņas sadali dividendēs un nosakot sabiedrības dalībniekiem izmaksājamās dividenžu summas, sabiedrībai rodas saistības pret tās dalībnieku. Tas, ka sabiedrības dalībnieks atsakās no savas prasījuma tiesības attiecībā uz dividendēm, neatbrīvo no pienākuma veikt iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumu no dividenžu ienākuma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas