E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23743
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
3
1
3

Lai noteiktu ievedmuitas likmi, prece jāidentificē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. jūlijā, 2021
Jurijs

Labdien. Man tāds jautājums par muitas procedūru. Es plānoju atvest no Krievijas uz Latviju siltumizolācijas vates kravu aptuveni 7000 eiro vērtībā. Šinī gadījumā atmuitošanā būs jāmaksā tikai PVN, vai šīm precēm būs arī muitas nodoklis?

A
atbild:
23. jūlijā, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
muitas speciālisti

Ievedot preces Eiropas Savienībā (ES) no trešajām valstīm, jāievēro ES un nacionālajos normatīvajos aktos noteiktā kārtība par preču ievešanu, deklarēšanu un muitas maksājumu (ievedmuitas nodoklis, pievienotās vērtības nodoklis (PVN), noteiktām precēm – akcīzes nodoklis) piemērošanu. Tādējādi, lai no trešajām valstīm ievestās preces būtu brīvā apritē ES muitas teritorijā, tostarp Latvijā, tās jāpiesaka muitas procedūrai – laišana brīvā apgrozībā, kas paredz muitas maksājumu un tirdzniecības politikas pasākumu piemērošanu šīm precēm.

Ievedmuitas nodokļa likmi nosaka, pamatojoties uz preču tarifa klasifikāciju saskaņā ar Kombinēto nomenklatūru (KN), kas 2021. gadā ir noteikta ar Komisijas Īstenošanas regulu (ES) 2020/15771 un spēkā esošiem preču klasifikācijas jomu reglamentējošiem normatīviem aktiem.

KN izveidota uz Harmonizētās preču aprakstīšanas un kodēšanas sistēmas (turpmāk – HS) nomenklatūras bāzes, un tās vienotai piemērošanai ir noteikti seši vispārīgi interpretācijas noteikumi. Klasificējot preces, tiek ņemti vērā Pasaules Muitas organizācijas (turpmāk – PMO) izdotie HS skaidrojumi, Eiropas Komisijas pieņemtās regulas par atsevišķu preču klasifikāciju, Eiropas Savienības Tiesas spriedumi, kā arī attiecīgo preču objektīvās pazīmes un īpašības, tādas kā preču sastāvs, uzbūve, fizikāli-ķīmiskās īpašības un citi rādītāji, kā arī paredzētais pielietojums.

ES Tiesas (turpmāk – EST) patstāvīgā judikatūra noteic, ka galvenais kritērijs preces klasifikācijai KN ir preču objektīvās īpašības un pazīmes, kas tiek atspoguļotas saistībā ar to muitošanu (skatīt EST sprieduma Nr. 175/82 10. punktu, EST sprieduma Nr. C-33/92 9. punktu). Jābūt iespējai šo preču objektīvās īpašības un pazīmes pārbaudīt muitošanas brīdī (skatīt EST sprieduma Nr. C-233/88 12. punktu, EST sprieduma Nr. C-38/95 17. punktu, EST sprieduma Nr. C-14/05 26. punktu). Preces izmantošanas mērķis ir būtisks kritērijs tikai tad, ja klasifikāciju nevar veikt, pamatojoties tikai uz produkta objektīvajām pazīmēm un īpašībām (skatīt EST sprieduma lietas Nr. 38/76 7. punktu).

Ņemot vērā minēto, lai noteiktu ievedmuitas nodokļa likmi precei, pirmām kārtām jāidentificē prece, t.i., nepieciešams detalizēts preču apraksts, preces fotoattēls, tehniskā specifikācija un cita informācija, kas ļauj nepārprotami identificēt preci.

Prece – siltumizolācijas vate loksnēs vai ruļļos:

  • kas pamatā izgatavota no minerālvates (piemēram, akmensvate), klasificējas ar KN un Kopienas integrētā tarifa (turpmāk – TARIC) kodu 6806 10 00 00, un tai piemērojama ievedmuitas nodokļa pamatlikme 0% apmērā;
  • kas pamatā izgatavota no minerālvates, kurā silīcija dioksīds pēc masas ir ne mazāk kā 60% vai silīcija dioksīds pēc masas ir mazāk nekā 60%, sārmmetāla oksīds (K2O vai Na2O) – vairāk nekā 5%, vai bora oksīda (B2O3) – vairāk nekā 2%, klasificējas ar KN un TARIC kodu 7019 90 00 85, un tai piemērojama ievedmuitas nodokļa pamatlikme 7% apmērā.

Vēršam uzmanību, ka informācija par muitas maksājumiem nodokļu maksātājiem ir pieejama tīmekļa vietnē https://itvs.vid.gov.lv/itms/ - “Pasākumi” – “Preces kodam”.

Aizpildot muitas deklarāciju, preces KN un TARIC kods – 6806 10 00 00 vai 7019 90 00 85, atkarībā no preces pamatīpašībām – ir jānorāda muitas deklarācijas datu elementā 6/14, 6/15. Papildu informācija par standarta muitas deklarācijas aizpildīšanu sniegta tīmekļa VID vietnē https://www.vid.gov.lv/lv/standarta-importa-muitas-deklaracijas-aizpildisana.

Par preces importu maksājams arī PVN 21% apmērā, kura aprēķināšanas un maksāšanas kārtība preču importa darījumos noteikta PVN likumā.2 PVN aprēķina bāzi nosaka, pie noteiktās preces muitas vērtības pieskaitot aprēķinātā ievedmuitas nodokļa, kā arī pakalpojumu vērtību, ja pakalpojumi tieši saistīti ar preču importu (tajā skaitā preču transportēšanas, apdrošināšanas izmaksas, kas radušās līdz pirmajam galamērķim iekšzemē), ja šo pakalpojumu vērtība jau nav iekļauta preču muitas vērtībā.

__________

1 Komisijas 2020. gada 21. septembra Īstenošanas regula (ES) 2020/1577, ar ko groza I pielikumu Padomes 1987. gada 23. jūlija Regulā (EEK) Nr. 2658/87 par tarifu un statistikas nomenklatūru un kopējo muitas tarifu, un Komisijas 2020. gada 16. decembra Īstenošanas regula (ES) 2020/2159, ar ko groza I pielikumu Padomes Regulai (EEK) Nr. 2658/87 par tarifu un statistikas nomenklatūru un kopējo muitas tarifu

2 Pievienotās vērtības nodokļa likuma 36., 41. pants.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas