E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23619
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Kāpēc uzņēmumā atlikta sociālo iemaksu veikšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. jūlijā, 2021
Larisa

Labdien! 2020. gada oktobrī pēc pušu vienošanās izbeidzu darba attiecības VAS “Latvijas dzelzceļš”, taču līdz pat šim laikam nav pārskaitīts sociālais nodoklis. Vērsos uzņēmuma vadībā pēc skaidrojuma par maksājuma kavēšanos un saņēmu atbildi, ka izmaksai pastāvot pieļaujamās “brīvdienas” līdz vienam gadam. Strādājošiem tiek maksāts, taču atlaistajiem – ne. Kādā veidā var paātrināt šo maksājumu izmaksu?

Jautājums oriģinālvalodā. Добрый день! В октябре 2020 года уволилась по согласованию сторон с VAS “Latvijas dzelzceļš”, но до сих пор нет перечислений социального налога. Обращалась за разъяснением по задержке выплаты к руководству предприятия, на что они ответили, что существует разрешение “каникулы” на задержку выплат сроком пока 1 год. Работающим платят, а уволенным нет. Каким образом можно ускорить эту выплату?

A
atbild:
22. jūlijā, 2021
Latvijas dzelzceļš
Ieva Kārkliņa, Arējās komunikācijas nodaļas vadītāja

Ņemot vērā, ka 2020. gadā VAS “Latvijas dzelzceļš” strauji kritās apgrozījums pret 2019. gadu, uzņēmums izmantoja valsts izstrādāto atbalsta mehānismu COVID-19 izraisīto seku kompensācijai, izmantojot iespēju pagarināt nodokļu nomaksas termiņu uz 3 gadiem – līdz 2023. gada decembrim. Nodokļa nomaksas termiņa pagarināšanas iespēja tika izvēlēta, lai uzlabotu uzņēmuma naudas plūsmu.

Slēdzot vienošanos ar Valsts ieņēmumu dienestu par nodokļu termiņu atlikšanu, VAS “Latvijas dzelzceļš” netika informēts, ka šis atbalsta mehānisms negatīvi ietekmēs uzņēmuma darbinieku sociālo nodrošinājumu.

Saņemot pirmo informāciju par personām, kuru pensiju apmērs nav ticis indeksēts atlikto sociālās apdrošināšanas iemaksu apmērā, VAS “Latvijas dzelzceļš” izskatīja iespēju veikt sociālās iemaksas individuāli par tiem darbiniekiem, kuri šobrīd pensionējas, taču VID šādu iespēju noraidīja, pamatojoties ar atbilstošas uzskaites tehnoloģijas un normatīvā regulējuma trūkumu.

Jāpiebilst, ka obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu atlikšana ir iespaidojusi ne vien pensionārus, bet arī tos darbiniekus, kuriem tiek aprēķināts solidaritātes nodoklis.

VAS “Latvijas dzelzceļš” ir uzsācis nodokļu konsultācijas par situācijas risinājumu abām darbinieku grupām. Diemžēl Latvijas normatīvo aktu regulējums pagaidām neparedz mehānismus situācijai, kurā uzņēmuma darbinieki varētu saņemt sociālo nodrošinājumu pilnā apmērā arī gadījumos, kad uzņēmumam ir pagarināts nodokļu nomaksas termiņš.

Situācijā, kad uzņēmuma esošie vai bijušie darbinieki nesaņem pilnu sociālo nodrošinājumu, ir nonākuši arī citi Latvijas uzņēmumi, kas izmantojuši valsts izstrādāto atbalsta mehānismu, pagarinot nodokļu nomaksas termiņu un stabilizējot uzņēmuma finanšu stāvokli. VAS “Latvijas dzelzceļš” cer, ka kopā ar Latvijas dzelzceļnieku un satiksmes nozares arodbiedrību, Finanšu ministriju un Labklājības ministriju izdosies pēc iespējas ātrāk rast risinājumu valsts līmenī, lai to uzņēmumu darbinieki, kas izmantojuši valsts izstrādāto atbalsta mehānismu, saņemtu arī pilnu sociālo nodrošinājumu laika periodā, kad ir atlikti nodokļu nomaksas termiņi, un darba devēja nodokļu saistības netiktu pārliktas uz darba ņēmēju pleciem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas