E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22980
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Veselība
4
4

Kādu psihiatrisko palīdzību apmaksā valsts

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. aprīlī, 2021
Sabīne

Labdien! Vai Latvijā kāds likums/tiesiskais akts paredz, ka fiziska persona var saņemt psihiatra pakalpojumus bez maksas? Vai tas maz ir iespējams? Un, ja ir, tad kas ir jādara? Vajadzīgs ģimenes ārsta vai kāda cita ārsta nosūtījums? Draudzene stāstīja, ka viņa savam psihiatram neko nemaksā un konsultācijas ir par velti: to laikā viņai tiek sniegta gan saruna, gan diagnoze, gan izrakstītas zāles u. tml. Cik es meklēju internetā un jautāju paziņām, neviens par šādu iespēju neko nezina. Tāpēc man likās dīvaini, ka nekur šādas informācijas nav, bet ir cilvēks, kas to var reāli apliecināt.

A
atbild:
27. aprīlī, 2021
Nacionālais veselības dienests
Evija Štālberga, sabiedrisko attiecību speciāliste

Šobrīd no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksātas psihiatra konsultācijas pacientiem ar noteiktām diagnozēm. To nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība”: tiek apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi diagnozes noteikšanai, ārstēšanai un medicīniskajai rehabilitācijai cilvēkam ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem (saskaņā ar SSK-10 klasifikatoru diagnozes kodi F00–F99), tai skaitā psihiatra mājas vizītes pie psihiatriska profila pacientiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar apmeklēt ārstniecības iestādi.

Vienlaikus jāatzīmē, ka psihiatrs un bērnu psihiatrs ir tiešās pieejamības speciālisti, pie kuriem var doties bez nosūtījuma, ja cilvēks slimo ar psihisku slimību (saskaņā ar SSK-10 klasifikatoru diagnozes kodi F00–F09, F20–F62, F63.1–F99).

Šādā gadījumā personas, saņemot psihiatrisko ārstēšanu, ir atbrīvotas no pacienta līdzmaksājumu veikšanas.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas