E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21960
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Skolēnu var atskaitīt no 12. klases, ja viņš nepilda izglītības iestādes noteikto

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. decembrī, 2020
Anna

Vai skolēnam 12. klasē ir tiesības nelikt eksāmenus un pabeigt klasi līdz vasarai ar sekmju izrakstu? Martā jau pirmais eksāmens. Skolēns nevēlas tos likt šogad, bet citreiz. Vai eksāmenus var nelikt bez medicīniskās izziņas atbrīvojuma un pabeigt skolu līdz vasarai tālmācībā? Skola vēlas, lai skolēns jau ziņo, kādus CE eksāmenus rakstīs. Vai skola drīkst skolēnu atskaitīt no skolas tādēļ, ka skolēns vēl nezina, kādus eksāmenus grib kārtot, un domā, ka nesanāks uzrakstīt šogad eksāmenus, tādēļ neieradīsies uz tiem šogad.? Vai nebūs vēlreiz jāiet tai pašā klasē? Vai priekšmetos iegūtās sekmīgās atzīmes būs jālabo citu mācību gadu? Protams, skola vēlas, lai visu pilda un raksta eksāmenus šogad, bet kā ir ar cilvēka tiesībām, valsts likumiem, kas skolai jāievēro?

A
atbild:
19. janvārī, 2021
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Ikvienam skolēnam, apgūstot izvēlēto izglītības programmu, ir pienākums izpildīt visas izglītības programmas prasības, ja vien nav saņemts atbrīvojums, piemēram, no valsts pārbaudījumu kārtošanas. Vidējā izglītība nav obligāta, līdz ar to skolēnu var atskaitīt no 12. klases, ja viņš nepilda izglītības iestādes iekšējos normatīvajos aktos noteikto, piemēram, bez attaisnojuma neapmeklē mācības, nav ieguvis vērtējumus utt.

Ja izglītojamais nav nokārtojis centralizētos un citus eksāmenus, viņam par vidējās izglītības apguvi tiek izsniegta liecība. Vienlaikus informējam, ka skolēnam ir iespēja mainīt šobrīd izvēlētos eksāmenus ne vēlāk kā sešas nedēļas pirms attiecīgā eksāmena norises dienas, iesniedzot izglītības iestādes vadītājam rakstisku iesniegumu.

Ja centralizētie eksāmeni nav kārtoti, tad nākamajā gadā skolēns ir tiesīgs kā eksternis apgūt noteikto izglītības satura daļu, lai iegūtu dokumentu par vispārējās vidējās izglītības apguvi neklātienes vai tālmācības izglītības programmā, kā arī kārtotu valsts pārbaudījumu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas