E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2177
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Darbinieka uzteikums

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2013
Olegs

Labdien. Kas notiek, ja es pats pēc savas vēlēšanās aizeju no darba un atlūgums uzrakstīts?

A
atbild:
11. aprīlī, 2013
Lolita Lūse
LV portāls

Darba likuma 100.pants paredz, ka darbiniekam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu vienu mēnesi iepriekš, ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts īsāks uzteikuma termiņš. Pēc darbinieka pieprasījuma uzteikuma termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku.

Darbiniekam pēc uzteikuma iesniegšanas vēl vienu mēnesi ir jāveic darba pienākumi, ja vien darba līgumā vai koplīgumā nav noteikts īsāks termiņš. Ja darbinieks ir saslimis un rakstveidā lūdzis darba nespējas (slimības) laiku neieskaitīt viena mēneša uzteikuma termiņā, tad uzteikuma termiņš attiecīgi tiek pagarināts. Ja darbinieks ir iesniedzis darba devējam uzteikumu, bet pēc dažām dienām darbinieks pārdomā un vēlas uzteikumu atsaukt, darba devējs lems par to, vai uzteikumu iespējams atsaukt. Ja, piemēram, darba devējs jau būs vienojies ar citu darbinieku par viņa pieņemšanu darbā, būs pamatots atteikums pieņemt darbinieka uzteikuma atsaukumu. Vienojoties ar darba devēju, darbinieks var izbeigt darba tiesiskās attiecības ātrāk nekā viena mēneša laikā. Šāda vienošanās slēdzama rakstveidā, norādot, ka tā noslēgta par darbinieka uzteikuma termiņa saīsināšanu, vai arī darbinieks savā uzteikumā ieraksta šādu lūgumu, bet darba devējs to apliecina, parakstoties un norādot savu vārdu, uzvārdu, amatu, datumu un vietu.

Neatkarīgi no tā, vai atlaišanas iemesls ir darbinieka vai darba devēja uzteikums, darba devējam, atlaižot darbinieku no darba, ir pienākums izmaksāt visu naudu, kas viņam pienākas - gan neizmaksāto darba samaksu, gan kompensāciju par neizmantoto ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu. Ja atlaišanas pamatā ir darbinieka uzteikums, darba devējam nav obligāti jāizmaksā vienīgi atlaišanas pabalsts.

Darba likuma 128.pants „Darbiniekam pienākošos naudas summu izmaksa” paredz: atlaižot darbinieku no darba, visas naudas summas, kas viņam pienākas no darba devēja, izmaksājamas atlaišanas dienā. Ja darbinieks atlaišanas dienā nav veicis darbu, viņam pienākošās naudas summas izmaksā ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc tam, kad darbinieks pieprasījis aprēķinu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas