E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 21120
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai pedagogam jāiegūst speciāla izglītība, lai skolā mācītu angļu valodu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. septembrī, 2020
Katrīna

Nedaudz līdzīgs jautājums šeit jau iepriekš ir bijis, bet tomēr tas nesniedza atbildi uz manu konkrēto jautājumu. Pirms dažiem gadiem es pabeidzu studijas un ieguvu profesionālo bakalaura grādu izglītībā un sākumizglītības skolotāja kvalifikāciju. Tas vēl bija laikā, kad sākumskola bija 1.–4. klasei. Tagad pēc visām izmaiņām skolu un klašu organizācijā ar savu izglītību es varu mācīt pamata priekšmetus 1.–3. klasei. Bet es gribētu paaugstināt savu kvalifikāciju un mācīt arī angļu valodu sākumskolā vai pamatskolā. Praktiskās angļu valodas zināšanas man ir labas, augstskolas laikā man bija arī angļu valoda divu kursu veidā. Bet laikam ar to vien nepietiek, lai es varētu mācīt angļu valodu skolā. Vai ir iespējams iegūt iespēju mācīt angļu valodu skolā bez specializētas angļu valodas studēšanas? Piemēram, izejot kaut kādus valodas kursus bez pedagoģijas tēmas vai vienkārši nokārtojot starptautisko angļu valodas eksāmenu, kas pierāda manas zināšanas konkrētā līmenī? Īsumā – pedagoģiskā izglītība man jau ir, gribu tikai iegūt iespēju mācīt arī angļu valodu. Pedagogu tālākizglītības kursi ar manu pamata izglītības diplomu šādu iespēju nepiedāvā. Paldies!

A
atbild:
21. oktobrī, 2020
Izglītības kvalitātes valsts dienests
Jana Veinberga, vecākā eksperte

Par vispārējās izglītības pedagogu ir tiesīga strādāt persona, kura ieguvusi augstāko pedagoģisko izglītību un atbilstoša mācību priekšmeta skolotāja kvalifikāciju. Turklāt vispārējās izglītības pedagogs, kurš ieguvis augstāko pedagoģisko izglītību, ir tiesīgs īstenot citu mācību priekšmetu, ja viņš ir apguvis vai gada laikā uzsācis apgūt profesionālās kompetences pilnveides programmu vismaz 160 stundu apjomā, lai pēc programmas apguves iegūtu cita mācību priekšmeta skolotāja sertifikātu.

Tas nozīmē, ka angļu valodu pamatskolas klasēs jūs drīkstēsiet mācīt, ja sāksiet apgūt vai apgūsiet augstākās izglītības programmu, kurā piešķir angļu valodas skolotāja kvalifikāciju, vai apgūsiet profesionālās kompetences pilnveides programmu, iegūstot angļu valodas skolotāja sertifikātu.

(Pamatojums: Ministru kabineta 2018. gada 11. septembra noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 2. punkts.)

Ne kursos iegūtas valodas zināšanas, ne valodas zināšanas apliecinoša eksāmena nokārtošana nenozīmē, ka esat apguvusi attiecīgās valodas mācīšanas didaktiku un esat ieguvusi zināšanas un prasmes, kā iemācīt valodu bērniem.

Vienlaikus jāuzsver, ka, lemjot par angļu valodas skolotāja kvalifikācijas ieguvi, pastāv iespēja atzīt iepriekšējo studiju laikā vai profesionālajā darbībā apgūtās zināšanas un prasmes, kas attiecīgi var mazināt studijām veltāmo laiku (Ministru kabineta 2018. gada 14. augusta noteikumi Nr. 505 “Ārpus formālās izglītības apgūto vai profesionālajā pieredzē iegūto kompetenču un iepriekšējā izglītībā sasniegtu studiju rezultātu atzīšanas noteikumi”).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas