E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20939
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Garantija kā nodrošinājuma veids publiskā iepirkuma procedūrā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2020
Kārlis

Labdien! Vēlos saņemt skaidrojumu līgumā ierakstītajam punktam par garantijas iemaksu. Konkursa nolikumā bija prasība: nodrošinājuma garantija – bankas dokuments – vai pretendenta ieskaitīti finanšu līdzekļi norādītajā kontā. Nolikuma punkts par nodrošinājuma atmaksāšanu ir šādā redakcijā: “10.5. Piedāvājuma nodrošinājuma dokuments, pamatojoties uz pretendenta iesniegumu, kā arī ievērojot Publisko iepirkumu likuma 50. panta sestajā daļā noteiktos ierobežojumus, tiek atdots pretendentam, iestājoties jebkuram no turpmāk minētajiem nosacījumiem: 10.5.1. Ir beidzies piedāvājuma nodrošinājuma spēkā esamības termiņš; 10.5.2. Ir noslēgts iepirkuma līgums.” Vai ieskaitītā nauda ir tas pats, kas dokuments? Kad pieprasīju naudas atmaksāšanu, iestāde pamatojās uz nolikuma 10.5. punktu.

A
atbild:
26. augustā, 2020
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Publiskā iepirkuma likuma 1. panta 21. punktam piedāvājuma nodrošinājums ir iepirkuma procedūras dokumentos paredzēta naudas summas iemaksa pasūtītāja norādītajā kontā, bankas vai apdrošināšanas sabiedrības garantija par noteiktu naudas summu, kuru pretendents kopā ar piedāvājumu iesniedz pasūtītājam kā nodrošinājumu piedāvājuma spēkā esībai.

Jums kā iepirkuma pretendentam ir uzmanīgi jāiepazīstas ar iepirkuma nolikumu un, ņemot vērā nolikuma prasības, jāiesniedz iepirkuma dokuments, kas atbilst piedāvājuma nodrošinājuma prasībām.

Atbilstoši Publiskā iepirkuma likuma 50. panta pirmajai daļai pasūtītājs ir tiesīgs pieprasīt, lai pretendents iesniedz vai iemaksā piedāvājuma nodrošinājumu un saistību izpildes nodrošinājumu. Pasūtītājs iepirkuma procedūras dokumentos noteic piedāvājuma nodrošinājuma un saistību izpildes nodrošinājuma veidus, apmēru un termiņu, kā arī iesniegšanas un izsniegšanas, iemaksāšanas un izmaksāšanas noteikumus.

Naudas summas iemaksa pasūtītāja norādītajā kontā nav tā pati procedūra, kas bankas vai apdrošināšanas sabiedrības garantija par noteiktu naudas summu.

Noteiktu naudas summu, ja nolikuma noteikumi to paredz, jums ir jāiemaksā pasūtītāja norādītajā kredītiestādes kontā, turpretim bankas vai apdrošināšanas sabiedrības garantija par noteiktu naudas summu ir dokuments, kas apliecina, ka banka ir rezervējusi uz noteiktu laiku noteiktu naudas summu kā garantiju iepirkuma noteikumu saistību izpildei. Bankas garantijas gadījumā banka apņemas samaksāt pasūtītājam noteiktu naudas summu, ja pretendents, kurš lūdzis banku šādu garantiju izsniegt, nav izpildījis nolikuma prasības.

Savukārt apdrošināšanas sabiedrības garantija ir dokuments, apdrošinātāja rakstveida apņemšanās izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību atbilstoši Garantiju apdrošināšanas līguma noteikumiem, kompensējot apdrošinātajam nodarītos zaudējumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas