E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2035
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2
2
2

RD Administratīvā komisija var pieņemt lēmumu par naudas soda uzlikšanu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. februārī, 2013
Natālija Volkova

Strādāju SIA Rīgas namu pārvaldnieks par sētnieci. Par savlaicīgu ielas nenotīrīšanu no sniega, Pašvaldības policija man sastādīja administratīvo pārkāpumu protokolu. Vai Administratīvā komisija drīkst man uzlikt naudas sodu? Paldies.

A
atbild:
05. martā, 2013
Rīgas pašvaldības policija
Līga Beidiņa, Administratīvās pārvaldes nodaļas inspektore

No jautājumā minētā secināms, ka jautājums saistīts ar Rīgas domes 08.07.2008. saistošo noteikumu Nr.125 „Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi” 4.4.punktu, kas noteic, ka komercsabiedrības atbilstoši noslēgtajam līgumam, dzīvokļu īpašnieku sabiedrības, namīpašumu, zemesgabalu un citu teritoriju īpašnieki, valdītāji, pārvaldnieki-pilnvarnieki, lietotāji-nomnieki nodrošina nekustamā īpašuma un piegulošajā teritorijā esošo gājēju ietvju, izņemot sabiedriskā transporta pieturvietas, attīrīšanu no sniega un ledus līdz ietves segumam, pretslīdes materiāla kaisīšanu, kā arī pagalma celiņu tīrīšanu un kaisīšanu katru dienu līdz plkst. 8.00 un, ja nepieciešams, visas dienas laikā.

Pieļaujama sniega vaļņu veidošana, ja tas netraucē gājēju kustībai pa ietvēm un tiek ievēroti šo saistošo noteikumu 13.2 punkta nosacījumi, par ko administratīvā atbildība noteikta šo noteikumu 22.punktā, kas noteic: par saistošo noteikumu prasību neievērošanu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām - līdz Ls 250, juridiskajām personām - līdz Ls 1000.

Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 210.panta otro daļu pašvaldību administratīvās komisijas izskata arī administratīvo pārkāpumu lietas par pašvaldību saistošo noteikumu pārkāpumiem. Ņemot vērā iepriekš minēto, Rīgas domes Administratīvās komisijas attiecīgās apakškomisijas ir tiesīgas pieņemt lēmumus par administratīvā soda piemērošanu jebkurā administratīvā pārkāpuma lietā, par ko atbildība paredzēta Rīgas domes saistošajos noteikumos.

Gadījumos kad pašos noteikumos lēmuma pieņemšana deleģēta kādai citai iestādei, kā tas ir, piemēram, Rīgas domes 19.06.2007. saistošo noteikumu Nr.80 „Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā” 21.punktā, kas nosaka, ka izskatīt  Rīgas pašvaldības policijas darbinieku ierosinātās administratīvā pārkāpuma lietas par šo saistošo noteikumu prasību neievērošanu, izņemot lietas par bērnu izdarītajiem pārkāpumiem, un piemērot sodu ir tiesīgi Rīgas pašvaldības policijas pārvalžu un nodaļu priekšnieki un viņu vietnieki, tad lēmumu par šo noteikumu neievērošanu ir tiesīga pieņemt gan Rīgas domes Administratīvās komisijas attiecīgā apakškomisija saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 210.pantu, gan Rīgas pašvaldības policija saskaņā ar Rīgas domes 19.06.2007. saistošo noteikumu Nr.80 „Sabiedriskās kārtības noteikumi Rīgā” doto deleģējumu.
 
Tā kā Rīgas domes 08.07.2008. saistošajos noteikumos  Nr.125 „Rīgas pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas noteikumi” šāds deleģējums lēmumu pieņemšanai nav ne Rīgas pašvaldības policijai, ne kādai citai institūcijai, tad Rīgas pašvaldības policija, saskaņā ar šo noteikumu 21.3.punktu, ir tiesīga uzsākt (ierosināt) administratīvā pārkāpuma lietvedību, t.sk. noformēt administratīvā pārkāpuma protokolu, bet lēmumu par administratīvā soda piemērošanu administratīvā pārkāpuma lietā par šo noteikumu neievērošanu pieņem Rīgas domes Administratīvās komisijas attiecīgā apakškomisija saskaņā ar jau minēto Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 210.panta otro daļu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas