E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 20102
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
11
11

Vai jāmaksā nodoklis, ja tiek pārdota automašīna un viskija kolekcija

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. maijā, 2020
Kaspars

Labdien! Vēlējos noskaidrot par personīgās mantas pārdošanu. Es vēlos pārdot savu auto, kura vērtība ir ap 28 000 eiro. Vai man ir jāmaksā ienākumu nodoklis? Vēlos pārdot arī savu viskija kolekciju angļu izsoļu namam. Šīs kolekcijas vērtība varētu būt ap 12 000 eiro. Vai man ir jāmaksā ienākumu nodoklis?

A
atbild:
29. maijā, 2020
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā speciāliste

Pārdodot savu personīgo mantu (piemēram, automobili), iedzīvotāju ienākuma nodoklis no gūtajiem ieņēmumiem nav jāmaksā. Taču, ja gūtie ienākumi 2020. gadā no auto pārdošanas pārsniedz 10 000 eiro, tad šis darījums ir jādeklarē, nākamajā gadā obligāti iesniedzot gada ienākumu deklarāciju laikā no 2021. gada 1. marta līdz 1. jūnijam (ja 2020. gada kopējo ar nodokli apliekamo ienākumu apmērs pārsniedz 62 800 EUR, tad deklarācijas iesniegšanas termiņš ir no 2021. gada 1. aprīļa līdz 1.  jūlijam).

Plašāka informācija, piemēri un pamācība, kā iesniegt gada ienākumu deklarāciju, pieejama VID tīmekļvietnē sadaļā “Gada ienākumu deklarācija”.  

Ja personas viskija kolekcija ir klasificējama Kombinētās nomenklatūras* preču pozīcijā 9705 “Kolekcijas vai kolekcionēšanas priekšmetu, kas izraisa interesi no zooloģijas, botānikas, mineraloģijas, anatomijas, vēstures, arheoloģijas, paleontoloģijas, etnogrāfijas vai numismātikas viedokļa”, tad viskija kolekciju Lielbritānijas izsoļu namam var pārdot.

Savukārt, ja šos alkoholiskos dzērienus nevar klasificēt ar iepriekšminēto kodu, tad, lai VID varētu sniegt viedokli, ir nepieciešama papildu informācija:

  • kur minētie alkoholiskie dzērieni ir iegādāti, vai tie ir aplīmēti ar LR akcīzes nodokļa markām;
  • vai tie ir ievesti personīgajā bagāžā savām vajadzībām, piemērojot akcīzes nodokļa atbrīvojumu, vai saņemti no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm savām vajadzībām, samaksājot akcīzes nodokli.

Lai noskaidrotu, vai no viskija kolekcijas pārdošanas ienākumiem jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ir jāvērtē darījuma ekonomiskā būtība. Piemēram, vai personas saimnieciskā darbība ir saistīta ar kolekciju un antikvārām lietām, kā arī jāvērtē darījumu biežums un mērķis.

Lai saņemtu precīzu atbildi, aicinām uzdot šo jautājumu VID elektroniskās deklarēšanas sistēmas sadaļā “Sarakste ar VID”.

* Kombinētā nomenklatūra, kas 2020. gadā noteikta ar Komisijas 2019. gada 22. oktobra Īstenošanas regulu (ES) Nr. 2019/1776, ar ko groza I pielikumu Padomes 1987. gada 23. jūlija Regulā (EEK) Nr. 2658/87 par tarifu un statistikas nomenklatūru un kopējo muitas tarifu.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas