E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19542
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Interešu konflikts publiskajos iepirkumos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2020
Jautājums

Labdien! Novada pašvaldības aģentūra “Saldus TIKS centrs” 2019. gadā organizēja iepirkumu “Skatuves konstrukciju, gaismas aparatūras un aprīkojuma, skaņas aparatūras un aprīkojuma, un video ekrānu un aprīkojuma nodrošināšana Saldus novada p/a “Saldus TIKS centrs” organizētajos pasākumos”. Līgumu par pakalpojumu ar iepirkuma uzvarētāju SIA “ASL Group” noslēdza direktore K. Vīndedze. Vai ir likumīgi tas, ka vairākus līgumā noteiktos pasākumus faktiski veic un labumu gūst K. Vīndedzes vīra uzņēmums SIA “Naktsvārdi”? Vai šeit nav saskatāms un pieļauts amatpersonu interešu konflikts?

A
atbild:
05. maijā, 2020

Interešu konflikta jēdziena definējums ir sniegts likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 1. panta 5. punktā, t. i., interešu konflikts ir situācija, kurā valsts amatpersonai, pildot valsts amatpersonas amata pienākumus, jāpieņem lēmums vai jāpiedalās lēmuma pieņemšanā, vai jāveic citas ar valsts amatpersonas amatu saistītas darbības, kas ietekmē vai var ietekmēt šīs valsts amatpersonas, tās radinieku vai darījumu partneru personiskās vai mantiskās intereses.

Lai izvērtētu interešu konflikta esību šajā situācijā, sākotnēji ir jāzina iepirkuma komisijas locekļu sastāvs, t. i., vai Jūsu jautājumā minētā persona K. Vīndedze ir iepirkuma komisijas sastāvā. Ja minētā persona nav komisijas locekle, tad pirmšķietami interešu konflikts neveidojas.

No jautājumā iekļautās informācijas, kā arī no informācijas, kas ir pieejama iepirkumu uzraudzības tīmekļa vietnē EISS (pēc Jūsu iesūtītās saites), iepirkumu komisijas sastāvs nav izsecināms.

Kā tas ir redzams no “Paziņojuma par pieņemto lēmumu” attiecīgajam konkursam, kurš izsludināts saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma 9. pantu, citi pretendenti nav pieteikušies (noraidīto pretendentu nav).

Ņemot vērā Jūsu aprakstīto situāciju, konkursa uzvarētājs ir nolīdzis apakšuzņēmēju, kura patiesā labumu guvējs ir konkursa izsludinātāja direktores laulātais, līdz ar to iepirkuma komisijas sastāva kompetencē ietilpa vērtēt interešu konflikta esību.

Ja iepirkuma komisijas sastāvā bija novada pašvaldības aģentūras “Saldus TIKS centrs” direktore, tad pirmšķietami šeit ir saskatāmas interešu konflikta pazīmes.

Vēršam Jūsu uzmanību, ka saskaņā ar Publisko iepirkumu likuma 73. panta 3. daļas 1. punktu pieteikumu attiecībā uz Publisko iepirkumu likuma 74. panta pirmajā daļā minētajiem pārkāpumiem var iesniegt sešu mēnešu laikā pēc iepirkuma līguma vai vispārīgās vienošanās noslēgšanas dienas.

Likuma Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā izpildi kontrolē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (5. pants), kā arī citas valsts institūcijas (piemēram, Iepirkumu uzraudzības birojs) un valsts amatpersonas atbilstoši šajā likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas