E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 19284
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Ja ir vēlme saņemt uzturēšanās atļauju, iegādājoties nekustamo īpašumu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. februārī, 2020
Jūlija

Ir vēlme saņemt uzturēšanās atļauju nekustamā īpašuma iegādes ceļā. Uzturēšanās atļauju iegūst Krievijas Federācijas pilsonis. Nekustamo īpašumu pārdod Eiropas Savienības pilsonis. Nekustamā īpašuma vērtība pārsniedz 250 000 eiro, kadastrālā vērtība ir 70 000 eiro. Vai ir iespējams piešķirt sertificētā vērtētāja vērtējumu par nekustamā īpašuma tirgus vērtību? Kādi nodokļi man jāsamaksā? Vai ir nepieciešams konts kādā Latvijas bankā, un kādai summai jābūt kontā, lai saņemtu uzturēšanās atļauju?

A
atbild:
02. martā, 2020

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde skaidro, ka ir jāiesniedz sertificēta vērtētāja vērtējums par nekustamā īpašuma tirgus vērtību, kas apliecina, ka šī vērtība ir vismaz 250 000 eiro. Finanšu līdzekļus var apliecināt bankas izziņa, tai nav obligāti jābūt Latvijas bankai. Minimālais līdzekļu apmērs: 1290 eiro mēnesī x 12 (jāpierāda, ka līdzekļi, kas tiek saņemti gada periodā).

Asociācija “Lanīda” skaidro, ka reizēm, lai iegūtu uzturēšanās atļauju, atbilstošā apmērā jau ir kadastrālā vērtība. Taču, ja īpašumam tā ir nepietiekama, jāpasūta neatkarīgs īpašuma novērtējums pie sertificēta nekustamā īpašuma vērtētāja. Analizējot pēdējā laika darījumus ar līdzīgiem objektiem, viņš noteiks tā pašreizējo tirgus vērtību. Vērtētāju var brīvi izvēlēties no saraksta.

Valsts ieņēmumu dienests norāda: apliecinot īpašuma atsavināšanu uz pirkuma līguma pamata, kura priekšmets ir zemesgrāmatā ierakstāmas tiesības, zvērināts notārs sagatavo notariālo aktu un par sniegto pakalpojumu iekasē valsts nodevu 3,56 eiro apmērā. To nosaka Ministru kabineta 2009. gada 22. septembra noteikumu Nr. 1069 “Noteikumi par valsts nodevu par notariālo darbību izpildi” 2.1. apakšpunkts.

Veicot nekustamā īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, valsts nodevas apmērs tiks noteikts, ņemot vērā darījuma klasifikāciju, piemēram, valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā par īpašuma atsavināšanu uz pirkuma līguma pamata ir 2% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības (eiro). Savukārt par nekustamā īpašuma vērtību uzskatāma līgumā norādītā nekustamā īpašuma atsavināšanas (novērtējuma) summa vai nekustamā īpašuma kadastrālā vērtība (ja līgumā nekustamā īpašuma atsavināšanas summa nav norādīta). To nosaka Ministru kabineta 2009. gada 27. oktobra noteikumu Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” 5. un 8. punkts.

Tātad valsts nodeva par notariālo darbību izpildi, kā arī kancelejas un valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā ir jāmaksā fiziskajai vai juridiskajai personai, darījumu pusēm vienojoties par to, kurš maksās aprēķinātās valsts nodevas (pircējs vai pārdevējs).

Plašāku informāciju lūdzam skatīt valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas datu izplatīšanas sistēmas (VVDZ DIS) tīmekļa vietnē.

Par nekustamā īpašuma pirkuma nostiprināšanu zemesgrāmatā ir maksājama kancelejas un valsts nodeva. To nosaka Notariāta likuma 67. pants, kā arī Zemesgrāmatu likuma 106. un 107. pants.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas