E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1921
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Transportlīdzekļa nodokļa atvieglojuma par invaliditāti nav, ja auto pieder SIA

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2013
Aina spēka

Esmu 3. grupas invalīde pēc muguras operācijas no 1999.gada, 1995.g. es nodibināju savu vienpersonas SIA, 2007 nopirku uz SIA automašīnu „Citroen Berlingo”, lai tas ir augstāks un netraucē mugurai. Visus nodokļus līdz šim maksāju kā persona bez invaliditātes, tas ir ceļa nodoklis un valsts noteiktais nodoklis 19 Ls par katru mēnesi. Lūdzu izskaidrot, vai šie nodokļi man ir jāmaksā, vai uz mani attiecas Ministru kabineta noteiktais likuma 6. pants?

A
atbild:
19. februārī, 2013

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma (turpmāk – likums) 6.panta pirmās daļas 2.punktā ir noteikts, ka transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli nemaksā par vienu invalīdiem paredzētu vieglo transportlīdzekli, kurš ir vai tiek reģistrēts 3.grupas invalīdam īpašumā, turējumā vai valdījumā.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 1.panta

• 24.punktu transportlīdzekļa īpašnieks ir fiziskā vai juridiskā persona, kurai pieder transportlīdzeklis;
• 25.punktu transportlīdzekļa turētājs ir fiziskā vai juridiskā persona, kura uz tiesiska pamata (mantas īres, nomas, patapinājuma līgums u.c.) lieto transportlīdzekli. Par transportlīdzekļa turētāju nav uzskatāma persona, kas transportlīdzekli lieto uz dienesta vai darba tiesisko attiecību pamata;
• 29.punktu transportlīdzekļa valdītājs ir persona, kuras tiesiskā valdījumā ir transportlīdzeklis uz mantojuma tiesību pamata.

Atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 13.panta pirmajai daļai transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība ir dokuments, kurā uzrādīti transportlīdzekļa uzskaites tehniskie dati, kā arī dati par transportlīdzekļa īpašnieku (valdītāju, turētāju).

Ministru kabineta 2012.gada 11.decembra noteikumu Nr.858 „Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa maksāšanas kārtība” 20.punktā ir noteikts, ka, piemērojot likuma 6.panta pirmās daļas 1. un 2.punktā paredzētos atbrīvojumus, informāciju par personām, kurām ir noteikta 1., 2. vai 3.grupas invaliditāte (izsniegta invalīda apliecība), CSDD saņem no Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas Invaliditātes informācijas sistēmas (turpmāk – Invaliditātes informācijas sistēma).

Tātad, likuma 6.panta pirmās daļas 2.punktā noteiktais atbrīvojums no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas piemērojams personai, kura transportlīdzekļa reģistrācijas apliecībā ir uzrādīta kā transportlīdzekļa īpašnieks vai turētājs, pamatojoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas Invaliditātes informācijas sistēmas informāciju.

Ievērojot minēto, ja invalīdiem paredzētā automobiļa īpašnieks, turētājs vai valdītājs ir 3.grupas invalīds, viņam nav jāmaksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis. Atbrīvojumu piemēro par vienu šīs personas īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli.

Savukārt par sabiedrības īpašumā vai turējumā reģistrētu transportlīdzekli, kuru sabiedrības uzdevumā vada persona, kas ir 3.grupas invalīds, likuma 6.panta pirmās daļas 2.punktā noteiktais atbrīvojums no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa maksāšanas nav piemērojams. 

Attiecībā uz atbrīvojumu no uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa maksāšanas paskaidrojam, ka likuma 14.pantā, kurā ir noteikti atbrīvojumi no uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa maksāšanas, nav paredzēti atbrīvojumi personām ar invaliditāti.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 56 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas