E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18341
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
4
4

Tiesības uz pašvaldības dzīvokļa īri ir tikai likumā noteiktajos gadījumos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2019
Ilva

Gribētu iestāties dzīvokļu rindā. Esmu rīdziniece. Trīs bērnu māte. Divi bērni nepilngadīgi.

A
atbild:
21. oktobrī, 2019
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” nosaka iedzīvotāju grupas, kas ir tiesīgas pretendēt uz palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā.

Likuma 13. pantā noteiktas personas, kurām neatliekami sniedzama palīdzība (ja mājoklis ir cietis terora aktā, avārijā u. c. nelaimēs).

Pašvaldība pirmkārt nodrošina ar dzīvojamo telpu (14. pants) personas, kurām saskaņā ar likumu “Par dzīvojamo telpu īri” sniedzama palīdzība gadījumos, ja tās tiek izliktas no īrētās dzīvojamās telpas un ja tās ir:

  • maznodrošinātas personas, kuras sasniegušas pensijas vecumu vai ir personas ar invaliditāti;
  • maznodrošinātas personas, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, aizgādnībā esoša persona, maznodrošināta pensijas vecumu sasniegusi persona vai maznodrošināta persona, kura ir persona ar invaliditāti;
  • pašvaldības teritorijā dzīvojošas citas personas, kuras pieder pie tās pašvaldības domes noteiktās personu kategorijas, kurām pašvaldība sniedz palīdzību, ja tās tiek izliktas no īrētās dzīvojamās telpas.

Vēl ir vairākas citas situācijas, kurās pašvaldība var sniegt palīdzību, un vairākumā gadījumu tiesības uz palīdzību galvenokārt ir maznodrošinātām personām.

Pašvaldības savos saistošajos noteikumos var noteikt arī citas personu kategorijas, kuras nav minētas šā likuma 13. un 14. pantā un kurām sniedzama palīdzība, izīrējot dzīvojamo telpu.

Rīgā ir vairākas rindas, kurā uzņem personas, kam ir tiesības saņemt mājokļa palīdzību. Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 153  “Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā” noteikti personu reģistrācijas un dzīvojamās telpas piedāvāšanas kritēriji.

Vairāk informācijas varat uzzināt Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta mājaslapā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas