E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 18176
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par ziedojumu iekļaušanu attaisnotajos izdevumos

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. oktobrī, 2019
Anna

Labdien! Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 10. panta pirmajā daļā ir minēts: “1.2. Šā panta pirmās daļas 3. punktu nepiemēro, ja nodokļa maksātāja ziedojuma saņēmējam noteiktajā ziedojuma mērķī ietverta tieša vai netieša norāde uz konkrētu personu kā ziedoto līdzekļu saņēmēju, kas ir ar ziedotāju saistīta persona vai ziedotāja darbinieks, vai ziedotāja darbinieka ģimenes loceklis.” Kas ir personas, kuru ziedojumi biedrībai netiks uzskatīti par attaisnotajiem izdevumiem? Vai biedrības biedru ziedojumi skaitās attaisnotie izdevumi? Un biedrības valdes ziedojumi? Kas ir “darbinieka ģimenes loceklis” – kuri radi šajā kontekstā ir ģimenes locekļi?

A
atbild:
19. novembrī, 2019
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Tā kā jautājumā minētais situācijas izklāsts nav pilnībā saprotams, jo nav pārliecības, vai visi jautājumi attiecināmi uz biedrības biedru/valdes ziedojumiem kā attaisnotajiem izdevumiem likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” izpratnē vai saņemtajiem biedrības biedru/valdes ziedojumiem kā biedrības attaisnotajiem izdevumiem, tādējādi atbilstoši kompetencei sniedzam teorētiska rakstura atbildes par šādiem jautājumiem.

Jautājumā, kas ir personas, kuru ziedojumi biedrībai netiks uzskatīti par attaisnotajiem izdevumiem, norādām: pirms ienākuma aplikšanas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli no gada apliekamo ienākumu apjoma nevar tikt atskaitītas summas, kas ziedojuma vai dāvinājuma veidā nodotas biedrībai, kurai piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, ja nodokļa maksātāja ziedojuma saņēmējam noteiktajā ziedojuma mērķī ietverta tieša vai netieša norāde uz konkrētu personu kā ziedoto līdzekļu saņēmēju, kas ir ar ziedotāju saistīta persona vai ziedotāja darbinieks, vai ziedotāja darbinieka ģimenes loceklis.

Jautājumā, vai biedrības biedru un biedrības valdes ziedojumi skaitās attaisnotie izdevumi, paskaidrojam: biedrībai, kurai ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss, ir piemērojamas Biedrību un nodibinājumu likuma, Sabiedriskā labuma organizāciju likuma, kā arī vispārīgās normatīvo aktu prasības, kas reglamentē grāmatvedības un nodokļu jomu, kā arī Ministru kabineta 2006. gada 3. oktobra noteikumos Nr. 808 “Noteikumi par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem” (turpmāk – Ministru kabineta 2006. gada 3. oktobra noteikumi Nr. 808) noteiktās prasības.

Šībrīža normatīvajos aktos nav noteikti ierobežojumi attiecībā uz ziedojumu devējiem, tādējādi ziedot drīkst jebkura persona (arī biedrības biedrs un biedrības valde), bet biedrībai ir jāievēro, ka ziedojums izlietojams sabiedriskā labuma organizācijas statūtos, satversmē vai nolikumā norādīto mērķu sasniegšanai, kam nav peļņas gūšanas nolūka. Pretējā gadījuma tas nav uzskatāms par ziedojumu.

Ministru kabineta 2006. gada 3. oktobra noteikumu Nr. 808 35. punktā noteikts, ka ieņēmumu un izdevumu pārskata postenī “Saņemtie ziedojumi un dāvinājumi” norāda pārskata gadā biedrības, nodibinājuma vai arodbiedrības kasē vai bankas kontā saņemtos naudas ziedojumus vai dāvinājumus, kā arī saņemtos kustamas vai nekustamas mantas (mantiskos) ziedojumus vai dāvinājumus, kuri novērtēti naudā, pamatojoties uz ziedojumu vai dāvinājumu apliecinošajos dokumentos norādīto vērtību.

Tātad Ministru kabineta 2006. gada 3. oktobra noteikumu Nr. 808 izpratnē biedrības biedru un biedrības valdes ziedojumi ir uzskatāmi par biedrības saņemtajiem ieņēmumiem, nevis biedrības attaisnotajiem izdevumiem.

Jautājumā par to, kas ir “darbinieka ģimenes loceklis” un kuri radi uzskatāmi par ģimenes locekļiem IIN kontekstā, paskaidrojam: izvērtējot personas tiesības iekļaut ziedoto summu attaisnotajos izdevumos, katrā konkrētajā gadījumā VID vērtē ziedojuma atbilstību tiesību normās noteiktajai ziedojuma būtībai, darījuma faktiskos apstākļus un ekonomisko būtību, kā arī iesniegtos attaisnojuma dokumentus, kas apliecina ziedojuma veikšanu. Tādējādi, lai saņemtu atbildi, vai ziedotā summa konkrētajā situācijā ir/nav iekļaujama attaisnotajos izdevumos, aicinām konkrēto personu vērsties ar jautājumu VID, identificējot sevi, ziedojuma saņēmēju un sniedzot konkrētu informāciju par ziedojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas