E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17978
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Darījumu apliecinošs dokuments ir jāizsniedz

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. septembrī, 2019
Agnese

Labdien! Esmu pašnodarbināta persona. Savam darbam pamatā visus materiālus (ziedus) iegādājos tirgū. Diemžēl tirgū netiek izsniegti čeki par preces iegādi. Vai ir kāds veids, kā šos izdevumus varu norakstīt?

A
atbild:
02. oktobrī, 2019
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Vēršam uzmanību, ka Ministru kabineta (MK) 2014. gada 11. februāra noteikumu Nr. 96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” 63. punktā ir noteikts, ka nodokļu maksātāji par darījumiem saņemto samaksu apliecina ar darījumu apliecinošu dokumentu – ar kases čeku vai šo noteikumu 82., 84. un 85. punktā minētajos gadījumos ar numurētu un Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētu kvīti (turpmāk – reģistrētā kvīts), vai ar numurētu un Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētu biļeti (turpmāk – reģistrētā biļete), vai ar citu šajos noteikumos noteiktu samaksu apliecinošu dokumentu.

Tātad nodokļu maksātājam par iegādāto preci ir jāizsniedz darījumu apliecinošs dokuments – kases čeks –, vai atsevišķos gadījumos nodokļu maksātājs ir tiesīgs darījumu apliecināt ar noformētu reģistrēto kvīti pēc darījuma partnera pieprasījuma MK 2014. gada 11. februāra noteikumu Nr. 96 “Nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtība” 82.1. apakšpunktā noteiktajos gadījumos, t. i., ja nodokļu maksātājs ir persona, kura nav reģistrēta VID PVN maksātāju reģistrā, – par ārpus pastāvīgās darbības vietas (struktūrvienības), tirgū un ielu tirdzniecības vietās pārdotajām precēm mazumtirdzniecībā vai, ja nodokļu maksātājs ir persona, kura reģistrēta VID PVN maksātāju reģistrā, par ārpus pastāvīgās darbības vietas (struktūrvienības), tirgū un ielu tirdzniecības vietās pārdotajām pašu iegūtām vai ražotām precēm mazumtirdzniecībā.

Ievērojot noteikto, par iegādāto preci tirgū katrā ziņā ir jāizsniedz darījumu apliecinošs dokuments:

  • noformēta reģistrētā kvīts pēc pieprasījuma, ja nodokļu maksātājs ir persona, kura nav reģistrēta VID PVN maksātāju reģistrā, – par ārpus pastāvīgās darbības vietas (struktūrvienības), tirgū un ielu tirdzniecības vietās pārdotajām precēm mazumtirdzniecībā vai, ja nodokļu maksātājs ir persona, kura reģistrēta VID PVN maksātāju reģistrā, par ārpus pastāvīgās darbības vietas (struktūrvienības), tirgū un ielu tirdzniecības vietās pārdotajām pašu iegūtām vai ražotām precēm mazumtirdzniecībā;
  • kases čeks, ja nodokļu maksātājs nav tiesīgs izsniegt noformēto reģistrēto kvīti.
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas