E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17661
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kur saņemt palīdzību uzturlīdzekļu piedziņas jautājumā

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. augustā, 2019
Madara

Kur var vērsties pēc palīdzības uzturlīdzekļu saņemšanai ar valsts apmaksāta advokāta palīdzību?

A
atbild:
02. septembrī, 2019
Edīte Brikmane
LV portāls

Pastāv divas iespējas, kā piedzīt uzturlīdzekļus bērna uzturam.

Ja strīds par uzturlīdzekļiem līdz šim nav ticis risināts (nav nedz tiesas sprieduma, nedz vienošanās notariāla akta formā par regulāriem uzturlīdzekļu maksājumiem), uzturlīdzekļus valstī noteiktajā minimālajā apmērā vienkāršotā administratīvā procesa kārtībā var saņemt tas vecāks, kura aprūpē atrodas bērns (šim vecākam uzreiz jāvēršas Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu).

Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu “Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai”. Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Citi dokumenti nav nepieciešami. Saņemot iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, fonda administrācija pati pārbaudīs informāciju valsts reģistros un sazināsies ar vecāku, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, lūdzot sniegt paskaidrojumu par likumā noteiktā vecāku pienākuma izpildi un norādīt apstākļus, kas varētu būt šķērslis lēmumam uzturlīdzekļus izmaksāt no fonda (piemēram, bērns neatrodas iesniedzēja aprūpē).

Fonda administrācijas speciālisti izvērtēs, vai starp pusēm nepastāv strīds par bērna aprūpi un lieta ir piekritīga administratīvā procesa kārtībai. Ja vecākam, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, nebūs pamatotu iebildumu, fonda administrācija sāks uzturlīdzekļu izmaksu.

  1. gadā šādā ceļā iespējams saņemt valsts garantētos uzturlīdzekļus:
  • katram bērnam no piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 24% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 103,20 eiro mēnesī;
  • katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 28,5% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 122,55 eiro mēnesī.

Tikai tad, ja uzturlīdzekļus nepieciešams piedzīt lielākā apmērā par minimālo (vai starp vecākiem ir strīds par aizgādību), ir jāsniedz prasība tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, pievienojot pierādījumus, kas apliecina, ka konkrētām bērna vajadzībām ir nepieciešamai līdzekļi lielākā apmērā par valstī noteikto minimālo un bērna tēvs tos spēj nodrošināt. Plašāk par to varat lasīt LV portāla sagatavotajā atbildē – vai var piedzīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā.

Profesionāli sagatavots prasības pieteikums tiesai var izšķirt lietas izskatīšanas gaitu un iznākumu, tāpēc iepriekš ir vēlams konsultēties ar zvērinātu advokātu. Valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība uzturlīdzekļu piedziņas lietās ir paredzēta personām, kuras pašas nespēj par to samaksāt (un to apliecina attiecīgie dokumenti). Piemēram, ja šīs personas ir ieguvušas maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu vai pēkšņi nonākušas tādā situācijā un materiālajā stāvoklī, kas tām liedz nodrošināt savu tiesību aizsardzību (stihisku nelaimju, nepārvaramas varas vai citu no personas neatkarīgu apstākļu dēļ), vai atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā. Plašāka informācija atrodama Juridiskās palīdzības administrācijas mājaslapā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas