E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 17096
Lasīšanai: 3 minūtes
8
8

Pašnodarbinātā tiesības saglabāt bezdarbnieka statusu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. maijā, 2019
anna

Ja esmu reģistrēta bezdarbnieka statusā un saņemu bezdarbnieka pabalstu, un esmu reģistrēta kā saimnieciskās darbības veicēja, un mēnesī šie ienākumi par saimnieciskās darbības veikšanu nepārsniedz 400 eiro, vai es nezaudēšu bezdarbnieka statusu?

A
atbild:
11. jūnijā, 2019

Saimnieciskās darbības veicējiem, ja ienākumi mēnesī nesasniedz 430 eiro, ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas (VSAOI) pensijas apdrošināšanai 5% apmērā (nav jāmaksā no pirmajiem 50 eiro gadā).

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) skaidro, ka personai ir tiesības iegūt vai saglabāt bezdarbnieka statusu, ja tā atbilst Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likuma 10. panta pirmajā daļā noteiktajiem kritērijiem. Šī panta 1. daļas 2. punkts noteic, ka tiesības uz bezdarbnieka statusu pēc reģistrēšanās NVA ir personai, kura nestrādā (nav uzskatāma par darba ņēmēju vai pašnodarbināto saskaņā ar likumu “Par valsts sociālo apdrošināšanu”).

NVA norāda, ka likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” mērķis ir noteikt to personu loku, kurām ir jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī noteikt, no kura brīža tās veicamas. Līdz ar to, izvērtējot situāciju par personas iespēju kļūt par bezdarbnieku vai darba meklētāju, aģentūrai jāpamatojas uz to, vai persona veic VSAOI. Ja persona neveic VSAOI, tad viņa atbilst bezdarbnieka vai darba meklētāja statusa iegūšanas kritērijiem (izņēmums ir tikai gadījumi, kad VSAOI tiek veiktas 5% apmērā tikai pensijas apdrošināšanai).

NVA atgādina, ka no 2018. gada 1. janvāra ir spēkā grozījumi likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, kas nosaka 5% valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi gan no autoratlīdzības, gan no pašnodarbinātā ienākuma (ja pašnodarbinātā ienākums mēnesī nesasniedz minimālās algas apmēru, viņam ir jāveic no ienākuma 5% valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas vecuma pensijai).

Atbilstoši tiesību normu interpretācijai personām, kas veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas tikai 5% apmērā vecuma pensijai, ir tiesības iegūt un saglabāt bezdarbnieka statusu.

Tādējādi, kā skaidro NVA, no iepriekš minētā secināms, ka pašnodarbinātā persona ir tiesīga iegūt un saglabāt bezdarbnieka statusu, ja pašnodarbinātā ienākumi mēnesī nesasniedz Ministru kabineta 2015. gada 24. novembra noteikumu Nr. 656 “Noteikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu” 2. punktā noteikto minimālās mēneša darba algas apmēru, no kuras jāveic VSAOI.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas