E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 15484
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Pa kuru ietves pusi var pārvietoties ar velosipēdu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. oktobrī, 2018
Otari

CSL 37. pants nosaka, ka Latvijā transportlīdzekļi pārvietojas pa ceļa labo pusi. Saskaņā ar CSL 1. panta 32. punktā doto velosipēda definīciju velosipēds ir transportlīdzeklis. Velosipēds saskaņā ar CSN 200.3. punktu var braukt pa ietvi. Jautājums, pa kuru ceļa daļas (ietves) pusi (kreiso vai labo) var pārvietoties velosipēds?

A
atbild:
15. oktobrī, 2018
Ceļu satiksmes drošības direkcija
Jānis Aizpors, Sabiedrisko attiecību daļas vadītājs

Konkrēta puse, velosipēda vadītājam pārvietojoties pa ietvi, netiek regulēta, taču jāņem vērā vairākas citas lietas.

Velosipēds ir transportlīdzeklis, un tam būtu jāpārvietojas, izmantojot speciālu veloinfrastruktūru, pa brauktuvi un tikai atsevišķos gadījumos pa ietvi.

Atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumu 200. pantam velosipēdu vadītājiem jābrauc pa attiecīgā virziena velojoslu, velosipēdu ceļu vai gājēju un velosipēdu ceļu iespējami tuvāk tā labajai malai. Ja to nav vai tie ir attālināti no ceļa, velosipēdu vadītājiem atļauts:

  • braukt pa brauktuvi vienā rindā iespējami tuvāk brauktuves (braukšanas joslas) labajai malai, bet tālāk uz brauktuves atļauts izbraukt šādos gadījumos:
    • lai apbrauktu, apsteigtu vai apdzītu;
    • lai turpinātu braukt izvēlētajā virzienā apdzīvotās vietās, kur braukšanai vienā virzienā ir ne vairāk par divām joslām, ja malējā labā josla ir iekārtota labajam pagriezienam;
    • pavadot bērnus, kas jaunāki par 12 gadiem;
  • braukt pa nomali, dodot ceļu gājējiem;
  • braukt pa ietvi, ja braukšana pa brauktuvi, ņemot vērā ceļu satiksmes intensitāti, ceļa un meteoroloģiskos apstākļus, nav iespējama, ir apgrūtināta vai bīstama.

Atbilstoši pēdējā punktā minētajam jāņem vērā, ka, braucot pa ietvi, velosipēdu vadītājiem jāizvēlas tāds braukšanas ātrums, lai netiktu apdraudēti vai traucēti gājēji, un, ja nepieciešams, jābrauc ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu.

Velosipēdu vadītāji nekādā veidā nedrīkst apdraudēt vai traucēt gājējus. Gājējiem, pārvietojoties pa ietvi, ir priekš­roka. Braucot pa ietvi vietās, kur velosipēdu vadītāju braukšanas trajektorijas krustojas ar pārējo transportlīdzekļu braukšanas trajektorijām, velosipēdu vadītājiem jānovērtē attālums līdz transportlīdzekļiem, kas tuvojas, kā arī jānovērtē to braukšanas ātrums un jāpārliecinās par drošību.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas