E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14845
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Vai bankas izdota obligācija uzskatāma par skaidru naudu, kas jādeklarē

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2018
Jānis

Labdien!
Vai bankas izdota obligācija (papīra formātā, uzrādītāja) ir uzskatāma par skaidru naudu? Iestājoties obligāciju dzēšanas termiņam, tās ir iespējams apmainīt pret skaidru naudu un to var izdarīt obligācijas uzrādītājs.

Respektīvi, vai, izbraucot ārpus ES, muitā ir jādeklarē bankas izsniegtas uzrādītāja obligācijas, ja to vērtība pārsniedz 10 000 EUR vienam cilvēkam?

A
atbild:
27. jūlijā, 2018
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Bankas izdota obligācija ir uzskatāma par skaidru naudu saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2005. gada 26. oktobra Regulas (EK) Nr. 1889/2005 par skaidras naudas kontroli, kuru ieved Kopienas teritorijā vai izved no tās, 2. panta 2. punktu, un tā ir jādeklarē, šķērsojot Eiropas Savienības ārējo robežu (gan izbraucot no Eiropas Savienības, gan iebraucot Eiropas Savienībā), ja tās vērtība ir 10 000 EUR vai vairāk.

Tas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 2005. gada 26. oktobra Regulas (EK) Nr. 1889/2005 par skaidras naudas kontroli, kuru ieved Kopienas teritorijā vai izved no tās. Proti, saskaņā ar 2. panta 2. punktu skaidra nauda ir:

  1. apgrozāmi uzrādītāja instrumenti, tostarp monetārie uzrādītāja instrumenti, piemēram, ceļojuma čeki, apgrozāmi instrumenti (arī čeki, vekseļi un maksājuma uzdevumi), kas ir vai nu uzrādītāja instrumenti, indosēti bez ierobežojuma, izdoti fiktīvam saņēmējam vai citādi, tādā formā, ka īpašumtiesības uz instrumentu pāriet līdz ar tā nodošanu, vai neaizpildītie dokumenti (arī čeki, vekseļi un maksājuma uzdevumi), kuri ir parakstīti, bet kuros nav norādīts saņēmējs;
  2. valūta (banknotes un monētas, kuras ir apritē kā maiņas līdzeklis).
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas