E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14654
Lasīšanai: 6 minūtes
1
3
1
3

Maksātnespējas procesa ilgums, ja parādsaistības ir 13 000 eiro apmērā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūnijā, 2018
Viesturs

Sveiki! Vēlējos zināt, cik ilgs ir maksātnespējas process, ja parādsaistības ir 13 000 eiro apmērā. Vai tas ir gads vai ilgāks laiks?

A
atbild:
08. augustā, 2018

Jautājumā nav precizēts, vai runa ir par juridiskās personas maksātnespējas procesa vai fiziskās personas maksātnespējas procesa ilgumu. Vienlaikus, ņemot vērā, ka jautājumā ir uzsvērts, ka parādniekam ir neizpildītas saistības 13 000 eiro apmērā, un fiziskās personas maksātnespējas procesa ilgums ir tieši saistīts ar parādsaistību apmēru, tad, sniedzot atbildi, pieņemam, ka jautājums ir par fiziskās personas maksātnespējas procesa ilgumu.

Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 128. panta trešo daļu fiziskās personas maksātnespējas process sastāv no divām secīgām procedūrām: bankrota procedūras un saistību dzēšanas procedūras.

Bankrota procedūras laikā tiek realizēta visa parādnieka manta un no tās realizācijas iegūtie līdzekļi novirzīti kreditoru prasījumu apmierināšanai. Saskaņā ar Maksātnespējas likuma 146. panta ceturto daļu parādnieka mantas pārdošanas plāns tiek realizēts atbilstoši šā likuma XX nodaļas noteikumiem. Proti, saskaņā ar Maksātnespējas likuma 111. panta sesto daļu visa parādnieka manta jāpārdod sešu mēnešu laikā no procesa pasludināšanas brīža un šo termiņu var pagarināt vēl par sešiem mēnešiem. Vienlaikus jāņem vērā, ka bankrota procedūras ilgums ir atšķirīgs katrā procesā, ņemot vērā parādnieka mantas apmēru, mantas pārdošanas ātrumu u. c. apstākļus.

Saistību dzēšanas procedūras laikā parādniekam ir pienākums kreditoru prasījumu segšanai mēnesī novirzīt vienu trešdaļu no saviem ienākumiem atbilstoši tiesas apstiprinātajam saistību dzēšanas plānam, bet jebkurā gadījumā novirzāmo ienākumu apmērs nevar būt mazāks par vienu trešdaļu no valstī noteiktās minimālās algas.

Atbilstoši Maksātnespējas likuma 155. panta pirmajai daļai fiziskās personas saistību dzēšanas plāna īstenošanas termiņu parādnieks nosaka, ņemot vērā paredzamos ienākumus saistību dzēšanas procedūrā. Ja saskaņā ar parādnieka vērtējumu saistību dzēšanas procedūrā viņa ienākumi būs pietiekami, lai segtu vismaz 50 procentus no kopējām saistībām, kuras paliek pēc bankrota procedūras pabeigšanas, fiziskās personas saistību dzēšanas plāna termiņš ir seši mēneši no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas dienas (Maksātnespējas likuma 155. panta otrā daļa). Savukārt, ja parādnieks saistību dzēšanas procedūras laikā no savas gribas neatkarīgu apstākļu dēļ nav spējīgs segt Maksātnespējas likuma 155. panta otrajā daļā noteikto saistību apmēru, saistību dzēšanas plāna termiņš nosakāms šādi:

  1. viens gads no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas dienas, ja saskaņā ar parādnieka vērtējumu saistību dzēšanas procedūrā viņa ienākumi būs pietiekami, lai segtu vismaz 35 procentus no kopējām saistībām, kuras paliek pēc bankrota procedūras pabeigšanas;
  2. viens gads un seši mēneši no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas dienas, ja saskaņā ar parādnieka vērtējumu saistību dzēšanas procedūrā viņa ienākumi būs pietiekami, lai segtu vismaz 20 procentus no kopējām saistībām, kuras paliek pēc bankrota procedūras pabeigšanas.

Ja parādnieks saistību dzēšanas procedūras laikā no savas gribas neatkarīgu apstākļu dēļ nav spējīgs segt Maksātnespējas likuma 155. panta otrajā un trešajā daļā noteikto saistību apmēru, fiziskās personas saistību dzēšanas plānā paredz, ka kreditoru prasījumu segšanai tiks novirzīti līdzekļi vienas trešdaļas apmērā no parādnieka ienākumiem pēc nodokļu samaksas, bet ne mazāk kā vienas trešdaļas apmērā no vienas minimālās mēnešalgas mēnesī pirms nodokļu samaksas. Saistību dzēšanas plāna termiņš nosakāms šādi:

  1. viens gads no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas dienas, ja parādnieka kopējās saistības pēc bankrota procedūras pabeigšanas nepārsniedz 30 000 eiro;
  2. divi gadi no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas dienas, ja parādnieka kopējās saistības pēc bankrota procedūras pabeigšanas ir no 30 001 eiro līdz 150 000 eiro;
  3. trīs gadi no saistību dzēšanas procedūras pasludināšanas dienas, ja parādnieka kopējās saistības pēc bankrota procedūras pabeigšanas pārsniedz 150 000 eiro.

Ņemot vērā, ka jautājumā nav norādīti parādnieka paredzamie ienākumi un, kā iepriekš minēts, bankrota procedūras ilgums ir atšķirīgs katrā procesā, Maksātnespējas kontroles dienests nevar sniegt konkrētu atbildi, kāds varētu būt fiziskās personas maksātnespējas procesa ilgums, ja parādsaistību apmērs ir 13 000 eiro. Tāpat jāņem vērā, ka saistību dzēšanas plāna termiņu aprēķina, ņemot vērā kopējās saistības, kuras paliek pēc bankrota procedūras pabeigšanas, t.i., pēc tam, kad realizēta parādnieka manta.

Informējam, ka oficiālu tiesību normu iztulkojumu var sniegt tikai likumdevējs vai tā īpaši pilnvarota institūcija, savukārt normatīvie tiesību akti Maksātnespējas kontroles dienestam šādas tiesības neparedz. Šajā vēstulē sniegtā tiesību normu interpretācija ir informatīva, un tai piemīt vienīgi ieteikuma raksturs.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas