E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1404
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Ja SIA mainās īpašnieks un valdes loceklis

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2012
Gundega K

Kādas formalitātes jākārto, ja SIA mainās īpašnieks un valdes loceklis? Šajā gadījumā runa ir par viena dibinātāja SIA, kurš ir arī valdes loceklis.

A
atbild:
10. septembrī, 2012
Uzņēmumu reģistrs
Inga Kučinska, Funkciju izpildes departamenta Rīgas reģiona Klientu apkalpošanas nodaļas speciāliste

Ja SIA tiek veiktas izmaiņas valdes sastāvā un kapitāla daļu turētāju sastāvā, tad Uzņēmumu reģistram ir jāiesniedz šādi dokumenti:

  • pieteikums (18.veidlapa);
  • dalībnieku lēmums (to nosaka Komerclikuma 212.–219.pants un 285.pants);
  • precizēts dalībnieku reģistrs (Komerclikuma 187.pants);
  • dokuments, kas apliecina daļu pāreju (ja vien dalībnieku reģistru nav parakstījusi persona, kas atsavinājusi daļas, un persona, kas ir ieguvusi daļas);
  • ja valdē tiek ievēlēts jauns valdes loceklis, tad valdes locekļa piekrišana, kuru paraksta ar drošu elektronisko parakstu, vai arī parakstu uz piekrišanas apliecina notariāli vai komercreģistra iestādes amatpersona. (Valsts nodevas apmērs par viena paraksta apliecināšanu ir 2,75 lati, ko veic komercreģistra iestādes amatpersona. Parakstu Uzņēmu reģistrā apliecina tikai Latvijā reģistrētām fiziskajām personām un tiem juridisko personu pārstāvjiem, kuru pārstāvības tiesības reģistrētas Latvijas publiskajos reģistros. Ja vienlaikus apliecināšanai tiek pieteikti trīs un vairāk paraksti vienā reģistrācijas lietā, par katra paraksta apliecināšanu valsts nodeva ir 2 lati. Lai apliecinātu parakstu Uzņēmumu reģistrā, jāņem līdzi pase vai elektroniskā identifikācijas karte);
  • kvīts, tās kopija, internetbankas maksājuma izdruka vai informācija par valsts nodevas samaksu Ls 20 (izskata trīs darba dienās) vai Ls 60 (tad dokumentus izskata vienā darba dienā, neskaitot dokumentu iesniegšanas un saņemšanas dienu);
  • kvīts, tās kopija, internetbankas maksājuma izdruka vai informācija par sludinājuma apmaksu oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis”- Ls 8;
  •  ja SIA daļas ieguvis/atsavinājis ārvalstu komersants, Uzņēmumu reģistram ir nepieciešams iesniegt attiecīgās valsts kompetentās iestādes izziņu par to, ka tāds komersants eksistē un ka personai, kura rīkojas kā komersanta likumiskais pārstāvis (parakstās vai pilnvaro personu, kas parakstās), ir tiesības rīkoties attiecīgā ārvalsts komersanta vārdā.


Vēršam uzmanību, ka pakalpojuma apmaksa, kas veikta ar maksājumu pakalpojumu sniedzēja (bankas, Latvijas Pasta u.tml.) starpniecību, veicama vismaz divas darba dienas pirms pakalpojuma pieteikšanas Uzņēmumu reģistrā. Pretējā gadījumā Valsts kase var neuzrādīt samaksāto summu pieejamu valsts budžeta kontā un tādēļ pakalpojums netiks sniegts.

Ja pakalpojumu nepieciešams saņemt paātrinātā kārtībā, aicinām to apmaksāt uz vietas Uzņēmumu reģistra telpās ar maksājumu karti.

Nepieciešamie rekvizīti ir pieejami Uzņēmumu reģistra mājaslapā, sadaļā rekvizīti.

Informācija par to, kādi dokumenti jāiesniedz, lai veiktu izmaņas dalībniekos vai valdes sastāvā, pieejama Uzņēmumu reģistra mājaslapā www.ur.gov.lv (sadaļā UR reģistri/ Komercreģistrs/ Izmaiņas dalībnieku reģistrā vai Izmaiņas valdes sastāvā, informācijā par valdes locekļiem vai pārstāvības tiesībās).

Vienlaikus norādāms, ka Uzņēmumu reģistrs nesniedz juridiskas konsultācijas, tādējādi iesniedzamo dokumentu noformēšanas neskaidrību gadījumā Jums nepieciešams vērsties pie privāttiesību speciālista.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas