E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12948
Lasīšanai: 4 minūtes

Par uzturlīdzekļu apmēru, ja bērnu tēvs dzīvo Francijā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2017
Zane

Labdien! Jautājums par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērniem, kuri dzīvo Latvijā kopā ar savu māti, bet kuru tēvs dzīvo Francijā (trūcīgo statusā). Pēc kuras valsts likumiem tiks aprēķināts šis apmērs? Vienam bērnam 5 gadi, otram – 10. Un kādam tam jābūt? Kur vērsties, lai tālāk virzītu lietas risināšanu? Paldies!

A
atbild:
10. oktobrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja uzturlīdzekļu piedziņu uzsāksiet pēc savas dzīvesvietas Latvijā, minimālais uzturlīdzekļu apmērs tiks noteikts atbilstoši spēkā esošajam regulējumam Latvijā. Proti, Civillikuma 179. pants paredz katra vecāka pienākumu uzturēt savu bērnu samērā ar viņa spējām un mantas stāvokli. Vienlaikus uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam nedrīkst būt mazāks par minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī (tātad – Latvijā) noteikto minimālo algu un bērna vecumu.

Kā aprēķina minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam, ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”. Proti, minimālais uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam līdz 7 gadu sasniegšanai ir 25%, savukārt no 7 gadiem līdz 18 gadu sasniegšanai – 30% no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša algas Latvijā. Tā kā 2017. gadā noteiktā minimālā mēnešalga ir 380 eiro, attiecīgi minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir 95 eiro vai 114 eiro mēnesī katram bērnam atkarībā no viņa vecuma. Tātad 2017. gadā minimālais uzturlīdzekļu apmērs diviem 5 un 10 gadus veciem bērniem Latvijā ir 95 + 114 jeb 209 eiro mēnesī.

Ja bērna tēvs uzturlīdzekļus labprātīgi nemaksā, neatkarīgi no viņa dzīvesvietas valsts, ja bērna māte, kuras ikdienas aizgādībā atrodas bērni, pastāvīgi dzīvo Latvijā un šeit ir viņas un bērnu deklarētā dzīvesvieta, viņai ir tiesības uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā saņemt administratīvā procesa ietvaros (bez tiesas sprieduma), uzreiz vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu.

Ērtākais veids, kā pieteikties uzturlīdzekļu saņemšanai, ir izmantot portālā www.latvija.lv pieejamo e-pakalpojumu "Pieteikšanās uzturlīdzekļu saņemšanai". Šī pakalpojuma izmantošanai nepieciešams reģistrēties, izmantojot internetbankas pieejas datus, kas dod iespēju elektroniski aizpildīt iesnieguma veidlapu un nosūtīt fonda administrācijai. Citi dokumenti nav nepieciešami. Saņemot iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu, fonda administrācija pati pārbaudīs informāciju valsts reģistros, vai lieta atbilst administratīvajam procesam (nav spēkā esošs tiesas spriedums par uzturlīdzekļu piedziņu), un sazināsies ar vecāku, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, lūdzot sniegt paskaidrojumu par likumā noteiktā vecāku pienākuma izpildi un norādīt apstākļus, kas varētu būt šķērslis lēmumam uzturlīdzekļus izmaksāt no fonda.

Fakts, ka bērna tēvs dzīvo citā valstī un, iespējams, nevēlēsies sniegt paskaidrojumus fonda administrācijai par savu vecāka pienākumu izpildi, nav šķērslis pieņemt lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu. Taču tas var prasīt ilgāku laiku. Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. panta ceturtajā daļā noteikts: ja ir norādīta parādnieka uzturēšanās adrese ārvalstī (šai gadījumā – Francijā), fonda administrācija lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu vai par atteikumu izmaksāt uzturlīdzekļus pieņem 20 dienu laikā no dienas, kad saņemti visi pieprasītie dokumenti vai beidzies to iesniegšanas termiņš, bet ne vēlāk kā astoņu mēnešu laikā no iesnieguma iesniegšanas dienas.

Papildus informējam, ka Jums ir tiesības izvēlēties uzsākt uzturlīdzekļu piedziņu arī pēc tēva dzīvesvietas Francijā. Tādā gadījumā  uzturlīdzekļi tiks piedzīti un to apmērs noteikts, ņemot vērā normatīvo regulējumu Francijā, par kuru LV portālam nav informācijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 246 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas