E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12854
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Biedrības tiesības izsniegt privātpersonai ziedotos līdzekļus

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. septembrī, 2017
Karina

Labdien! Esam biedrība. Mums ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss. Statūtos darbības mērķi: sniegt sociālo, materiālo un psiholoģisko palīdzību krīzes situācijās nonākušām sievietēm un sievietēm ar bērniem; sadarboties ar valsts, nevalstiskajām organizācijām, juridiskām un fiziskām personām un pašvaldībām; piedalīties un organizēt konferences, izstādes, seminārus, nometnes, koncertus, kultūras, sporta pasākumus ģimenēm brīvā laika pavadīšanai; izstrādāt un realizēt projektus; piesaistīt finansiālu atbalstu no biedrības biedriem un trešajām personām; piedalīties un organizēt labdarības akcijas, izstādes, koncertus, apmeklēt bērnu mājās, ārstēšanas iestādes u.c. pasākumus. Ir radies jautājums – ja ir savākta materiālā palīdzība bērniņam ārstēšanai un rehabilitācijai, vai mums ir tiesības likumiskajam pārstāvim (mammai) izsniegt ar kases izdevumu orderi un uz līguma pamata ziedotos līdzekļus, lai mamma pati apmaksātu izdevumus, saistītus ar ārstēšanu un rehabilitāciju? Vai mums pašiem ir jāapmaksā izdevumi no sava bankas konta?

A
atbild:
02. oktobrī, 2017
Līga Pauliņa
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Sabiedrisko attiecību daļa
Saskaņā ar Sabiedriskā labuma organizāciju likuma (turpmāk – likums) 11. panta pirmo daļu sabiedriskā labuma organizācijai ir pienākums izlietot savu mantu un finanšu līdzekļus attiecīgās organizācijas statūtos, satversmē vai nolikumā norādītajiem mērķiem.

Savukārt saskaņā ar likuma 11. panta sesto daļu sabiedriskā labuma organizācija drīkst bez atlīdzības nodot tai ziedoto mantu vai finanšu līdzekļus tikai uz rakstveida līguma pamata, līgumā arī norādot:

  • mantas vai finanšu līdzekļu izlietojuma mērķi, kas saistīts ar tām sabiedriskā labuma organizācijas darbībām, kuras minētas lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu attiecīgajai organizācijai;
  • tās personas atbildību par tai nodotās mantas vai finanšu līdzekļu izlietošanu atbilstoši līguma noteikumiem, kura saņem sabiedriskā labuma organizācijai ziedoto mantu vai finanšu līdzekļus;
  • sabiedriskā labuma organizācijas pienākumu uzraudzīt, lai persona, kurai tā nodod mantu vai finanšu līdzekļus, tos pilnībā izlietotu līgumā paredzētajiem mērķiem, kā arī sabiedriskā labuma organizācijas tiesības atgūt nodoto mantu vai finanšu līdzekļus, ja persona neizmanto no sabiedriskā labuma organizācijas saņemto mantu vai finanšu līdzekļus atbilstoši līgumā paredzētajiem mērķiem. Ievērojot iepriekš minēto, norādām, ka sabiedriskā labuma organizācija drīkst bez atlīdzības nodot mantu vai finanšu līdzekļus trešajai personai tikai uz rakstveida līguma pamata (likumiskajam pārstāvim – mammai) atbilstoši organizācijas statūtos, satversmē vai nolikumā norādītajiem mērķiem, kā arī ievērojot, vai finanšu līdzekļu nodošana trešajai personai ir saistīta ar sabiedriskā labuma darbības jomu/-ām, kas minēta/-as lēmumā par sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanu.

Vienlaicīgi jānorāda, ka, ievērojot Sabiedriskā labuma organizāciju likuma normas, tieši sabiedriskā labuma organizācija ir atbildīga par tai nodotās mantas vai finanšu līdzekļu (tai skaitā arī ziedoto līdzekļu) izlietojumu atbilstoši likuma noteikumiem. Tādējādi likuma 11. panta sestā daļa paredz kārtību, kādā sabiedriskā labuma organizācijas manta vai finanšu līdzekļi tiek nodoti tālāk, paredzot, ka sabiedriskā labuma organizācijai ir tiesības un pienākums veikt nodoto līdzekļu izlietojuma uzraudzību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas