E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12417
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Atkritumi
5
5

Par vides piesārņošanu un piegružošanu ir jāinformē pašvaldība

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2017
Kristīne

Labdien! Mūsu lauku mājas kaimiņi ir ierīkojuši atkritumu krātuvi un klēts mēslu kaudzi pie mūsu īpašuma robežas, kā arī nesen pēc tualetes tīrīšanas atkritumus izlēja grāvī, kas ir kopīgs starp mūsu īpašumiem. Sakiet, vai viņus var saukt pie atbildības un piespiedu kārtā likt viņiem sakārtot īpašumu un vairs tā nerīkoties?

A
atbild:
28. jūlijā, 2017
Linda Balode
LV portāls
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Laura Jansone, Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste

Par tualetes tīrīšanas atkritumu izliešanu un atkritumu krātuves veidošanu tam neatļautā vietā ir piemērojams Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) 58. pants par vides piesārņošanu un piegružošanu. Tas nozīmē, ka attiecīgajai personai var uzlikt naudas sodu no 70 līdz 700 eiro apmērā, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanai izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas.

Tāpat arī minētā informācija norāda par Atkritumu apsaimniekošanas likuma 15. panta pirmās daļas prasību, ka atkritumu savākšana, pārkraušana, šķirošana, uzglabāšana, reģenerācija vai apglabāšana ir atļauta tikai tam paredzētajās vietās, un pašvaldības saistošo noteikumu par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu prasību pārkāpšanu. Savukārt minētā likuma 15. panta ceturtajā daļā ir noteikts, ka zemes īpašnieks, kura īpašumā tiek prettiesiski novietoti sadzīves atkritumi tam neparedzētā vietā, nodod tos atkritumu apsaimniekotājam, kurš ir saņēmis atļauju attiecīgo atkritumu apsaimniekošanai un sedz šo atkritumu apsaimniekošanas izmaksas.

Tādējādi par šo gadījumu ir jāinformē pašvaldība un Valsts vides dienesta (VVD) reģionālā vides pārvalde, kuras inspektori ir tiesīgi piemērot sodu par šo pārkāpumu.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas