E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12326
Lasīšanai: 2 minūtes

Īpašās receptes izpirkšanas kārtība

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2017
Agnese

Ārsts man uz īpašās receptes ir izrakstījis zāles – divus oriģinālus. Aptiekā man skaidro, ka jāizpērk abi uzreiz, kamēr citā aptiekā skaidro, ka varu vienu nopirkt šodien, bet otru izpirkt 30 dienu laikā. Jautājums: vai ir likums vai noteikumi, kas nosaka, ka tad, ja uz īpašās receptes ārsts ir uzrakstījis vairākus vienu un to pašu zāļu oriģinālus, tie obligāti jāizpērk visi vienā reizē? Vai tomēr drīkst izpirkt pa daļām 30 dienu laikā?

A
atbild:
18. jūlijā, 2017
Zāļu valsts aģentūra
Egita Diure, sabiedrisko attiecību vadītāja

Uz īpašās receptes ārsts pacientam var izrakstīt dažādas zāles – narkotiskās un psihotropās zāles, narkotiskos analgētiskos līdzekļus, zāles, kurās ir aktīvās vielas ar augstu farmakovigilances risku, kā arī zāles un medicīniskās ierīces, kuru iegādes izdevumus pacientam daļēji vai pilnībā kompensē valsts.

Atbildot uz jautājumu, vai uz receptes izrakstīto zāļu daudzumu ir atļauts izsniegt pa daļām, Zāļu valsts aģentūra vēlas informēt, ka ārsts, paredzot iespēju pacientam iegādāties zāles regulāri, var uz receptes norādīt “ārstēšanās kursam”, un tādā gadījumā recepte tiek uzskatīta par vairākkārt izmantojamu, bet tas attiecas tikai uz parastajām receptēm. Uz vienas īpašās receptes atļauts izrakstīt tikai vienas zāles vai vienu medicīnisko ierīci, vai arī tādu iepakojumu skaitu, kas paredzēts ne vairāk kā trīs mēnešus ilgam ārstēšanas kursam. Īpašās receptes derīguma termiņš ir 90 dienas. Normatīvie akti neparedz zāļu izsniegšanu pa daļām, ja zāles izrakstītas uz īpašās receptes.

Parasto un īpašo recepšu izrakstīšanas un lietošanas nosacījumi un citi ar receptēm saistīti jautājumi ir noteikti 2005. gada 8. marta Ministru kabineta noteikumos Nr. 175 “Recepšu veidlapu izgatavošanas un uzglabāšanas, kā arī recepšu izrakstīšanas un uzglabāšanas noteikumi”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas