E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11892
Lasīšanai: 4 minūtes
8
8

Zāļu pasūtīšana ārvalstīs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. maijā, 2017
Jevgenij

Labdien! Stipras alerģijas dēļ esmu spiests pirkt specifiskus medikamentus. Katru reizi sastopos ar milzīgiem uzcenojumiem, ārvalstīs tieši tādi paši medikamenti maksā ievērojami mazāku summu. Vai es esmu tiesīgs pasūtīt medicīnas līdzekļus no ES valstīm personīgai lietošanai? Ja neesmu, lūdzu atsaukties uz konkrētām normatīvo aktu normām, kāpēc nedrīkstu, kā arī norādīt, kāda veida sods var draudēt par šāda veida rīcību.

A
atbild:
09. maijā, 2017
Zāļu valsts aģentūra
Egita Diure, sabiedrisko attiecību vadītāja

Fiziskai personai atbilstoši Ministru kabineta 26.06.2007. noteikumiem Nr. 416 “Zāļu izplatīšanas un kvalitātes kontroles kārtība” ir tiesības personiskai lietošanai ievest no ārvalstīm vai saņemt pasta sūtījumā zāles, ja tās ir konkrētā zāļu formā oriģinālā iepakojumā, to ražotājs un ražotājvalsts ir identificējami uz iepakojuma un par tām ir pirkuma čeks vai līdzvērtīgs dokuments. Tātad, pirmkārt, zālēm jābūt oriģinālā iepakojumā. Otrkārt, klāt ir jābūt arī pirkuma čekam vai citam zāļu iegādi apliecinošam dokumentam.

Tas attiecas gan uz bezrecepšu, gan uz recepšu zālēm. Tomēr fiziskai personai nav atļauts personīgai lietošanai ne ievest, ne saņemt pa pastu no ārvalstīm narkotiskos analgētiķus, jaunās psihoaktīvās vielas un aktīvās vielas. Pasta sūtījumos turklāt nav atļauts saņemt psihotropās, narkotiskās zāles un vielas, kā arī anaboliskos steroīdus, testosteronus un augšanas hormonus vai to analogus.

Personiskai lietošanai paredzētais zāļu daudzums ir ekvivalents:

  • 12 mēnešu lietošanai, ja zāles ieved vai saņem pasta sūtījumā no Eiropas Ekonomikas zonas valsts;
  • 14 dienu lietošanai, ja anabolisko steroīdu, testosteronu, augšanas hormonu vai to analogu ieved no Eiropas Ekonomikas zonas valsts;
  • sešu mēnešu lietošanai, ja zāles ieved no trešās valsts.

Katrā ziņā, ja ir nolūks pasūtīt ārvalstīs recepšu zāles, būs nepieciešams uzrādīt ārsta izrakstītu recepti gan zāļu pārdevējam, gan vēlāk saņemot zāles pasta nodaļā. No trešajām valstīm pa pastu saņemtās zāles izsniedz pret recepti vai ārstniecības iestādes izdotu dokumentu. Dokumentiem svešvalodā pievieno apliecinātu tulkojumu saskaņā ar kārtību, kādā apliecināmi dokumentu tulkojumi valsts valodā.

Latvijā kontrolējamo psihotropo un narkotisko vielu pārvietošanas kartību pāri robežai personīgai lietošanai nosaka likuma “Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību” 39. pants. Kompetentā iestāde, kura izsniedz apliecību par narkotisko vai psihotropo vielu lietošanu ārstnieciskām vajadzībām, ir Veselības inspekcija.

Ja zāles tiek iegādātas tālpārdošanā (licencētā aptiekā tīmekļa vietnē), uz pasta sūtījuma iepakojuma ir jābūt norādītai aptiekas adresei, licences numuram, aptiekas tīmekļa vietnes adresei, aptiekas licences izdevēja institūcijai un adresei. Vairāk informācijas par tīmekļa aptiekām Eiropā un tostarp Latvijā, kā arī nosacījumiem zāļu iegādei ir Eiropas Zāļu aģentūras mājaslapā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas