E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11478
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Prasību par uzturlīdzekļu piedziņu var sniegt pēc savas deklarētās adreses

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2017
Irina

Labdien! Kādus dokumentus ir nepieciešams iesniegt tiesā, lai pieprasītu uzturlīdzekļus bērnam? Kurā tiesā tie jāiesniedz, ja bērna tēvs tagad dzīvo Vācijā, bet ir Latvijas nepilsonis. Laulība nebija noformēta. Vai arī iespējams pieprasīt uzturlīdzekļus par periodu pirms tiesas sprieduma par uzturlīdzekļu piedziņu, ja ir izdevumus (sporta skola, apģērbs, apavi, medicīniskie pakalpojumi) apliecinoši dokumenti?

A
atbild:
06. martā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja prasīto uzturlīdzekļu kopsumma gadā prasības iesniegšanas dienā nepārsniedz 2100 eiro, tā ir maza apmēra prasība par uzturlīdzekļu piedziņu. Šāda veida prasības veidlapa jau ir noteikta un pieejama Latvijas tiesu e-pakalpojumu portālā manas.tiesas.lv/eTiesas sadaļā “E-veidlapas” (veidlapa – Prasības pieteikums maza apmēra prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu). Veidlapa ir paraugs, kas regulē, kā prasītājam formulējami savi prasījumi. Tas pieejams arīdzan Ministru kabineta noteikumu Nr. 783 „Noteikumi par maza apmēra prasībā izmantojamām veidlapām” 2. pielikumā „Prasības pieteikums maza apmēra prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu”.

Prasības pieteikumam jāpievieno bērna dzimšanas apliecība. Ja prasītais uzturlīdzekļu apmērs pārsniedz Ministru kabineta noteikto minimālo apmēru (25% vai 30% no valstī noteiktās minimālās algas atkarībā no bērna vecuma), prasībai jāpievieno dokumenti, kuri apliecina, ka bērna uzturam nepieciešami uzturlīdzekļi tieši tādā apmērā. Šim nolūkam noderēs rēķini, maksājumu uzdevumi, čeki par mājokļa uzturēšanu, īri, apģērba, apavu iegādi, medicīnas pakalpojumiem u.tml. Ar atpakaļejošu datumu uzturlīdzekļus gan nav iespējams piedzīt. Uzturlīdzekļus piedzen no prasības tiesā iesniegšanas dienas.

Civilprocesa likuma 28. panta otrā daļa paredz, ka uzturlīdzekļu piedziņas gadījumā prasītājs var izvēlēties sniegt prasību tiesā arī pēc savas deklarētās dzīvesvietas. Konkrētajai adresei piekritīgās tiesas kontaktinformācija atrodama Latvijas tiesu portāla www.tiesas.lv sadaļā “Tiesu darbības teritorijas”.

Papildus informējam, ka no 2017. gada 1. aprīļa valsts garantētos uzturlīdzekļus varēs saņemt Ministru kabineta noteiktajā minimālajā apmērā administratīvā procesa ietvaros (bez tiesas sprieduma), tam no vecākiem vai aizbildnim, kura aprūpē atrodas bērns, uzreiz vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu.

Uzturlīdzekļa garantiju fonda administrācija ar kompetentās iestādes starpniecību Vācijā uzaicinās bērna tēvu sniegt paskaidrojumu par uzturlīdzekļu maksāšanu, un, ja bērna tēvam nebūs pamatotu iebildumu, bērna māte varēs saņemt uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda, savukārt bērna tēvs varēs noslēgt vienošanos ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrāciju par kārtību, kādā viņš veic uzturlīdzekļu un likumisko procentu maksājumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 43 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas