E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 10127
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļi jāpiedzen no tēva, nevis vecvecākiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. augustā, 2016
natalja

Kā noformēt prasību par uzturlīdzekļu piedziņu pilngadīgam bērnam no vecvecākiem. Tēvs parādā, maksātnespējīgs. Paldies.

A
atbild:
15. augustā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Tā būs maza apmēra prasība par uzturlīdzekļu piedziņu, kas noformējama atbilstoši Ministru kabineta apstiprinātam paraugam. Prasības pieteikuma veidlapa pieejama Latvijas tiesu e-pakalpojumu portālā manas.tiesas.lv/eTiesas sadaļā “E-veidlapas”. Veidlapas paraugs pieejams arīdzan Ministru kabineta noteikumu Nr. 783 „Noteikumi par maza apmēra prasībā izmantojamām veidlapām” 2. pielikumā „Prasības pieteikums maza apmēra prasībā par uzturlīdzekļu piedziņu”.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka Civillikuma 179. pants paredz vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Tātad bērna nodrošināšana ar uzturlīdzekļiem vispirms ir vecāku pienākums. Tas ir absolūts un neapstrīdams – nekādi apstākļi, tai skaitā maksātnespēja, nevar atbrīvot vecākus no pienākuma dot uzturu savam bērnam.

Savukārt Civillikuma 179. panta ceturtajā daļā noteiktais pienākums uzturēt bērnu attiecināms uz vecvecākiem tikai tādā gadījumā, ja vecāku nav vai viņi uzturēt bērnu nespēj. Ar nespēju uzturēt savu bērnu šajā gadījumā jāsaprot pilnīga darbnespēja, kas prasītājam tiesā būtu jāpierāda. Vērtējot spēju uzturēt bērnu, tiek ņemta vērā ne tikai personas mantiskais stāvoklis uz lietas izskatīšanas brīdi, bet arī personas faktiskās iespējas nopelnīt jeb darbspējas, kas ietver sevī konkrētās personas vecumu, izglītību, darba pieredzi, veselības stāvokli un citus personību raksturojošus faktus. Proti, ja bērna tēva finansiālais stāvoklis ir tāds, ka uzturlīdzekļus nav iespējams maksāt, viņa pienākums ir darīt visu iespējamo, lai to uzlabotu un tādējādi nodrošinātu sava bērna pamatvajadzības.

Līdz ar to situācijas apraksts vedina domāt, ka prasība tiesā, neskatoties uz izveidojušos parādu un maksātnespēju, jāsniedz pret bērna tēvu. Gadījumā ja tēvs tiesas spriedumu nepildīs, jālūdz tiesu izsniegt izpildu rakstu un ar šo izpildu dokumentu jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja ar rakstveida pieteikumu uzsākt uzturlīdzekļu parāda piedziņu no parādnieka kustamās mantas, nekustamā īpašuma un ienākumiem. 

Sīkāks izklāsts pieejams LV portāla skaidrojumā “Uzturlīdzekļi bērnam pēc pilngadības sasniegšanas – ko paredz likums un ņem vērā tiesa”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas