DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Šodien
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Par vēža skrīninga projekta "EUCanScreen" pasākumu Rīgā

Latvijas Universitātes Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts vada vērienīgu vēža skrīninga projektu “EUCanScreen”, tajā iesaistītas 29 valstis.

2022. gadā Eiropas Savienības valstīs konstatēti 2,7 miljoni jauni vēžu saslimstības gadījumi, un Latvija ir viena no tām valstīm, kur mirstības rādītājs ir visaugstākais. Tādēļ Latvijā vēža agrīna diagnostika ir būtisks izaicinājums. Pilnveidojot zināšanas par vēža skrīningu, tā rezultātā – sakārtojot un precizējot nacionālās vēža skrīninga programmas, var ievērojami uzlabot sabiedrības veselību un samazināt vēža izraisīto nāves gadījumu skaitu. Turklāt Latvijai tā ir iespēja mācīties no citām valstīm, lai pārņemtu to pieredzi.

2024. gada 24.-27. septembrī Latvijas Universitātes Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (LU KPMI) rīkos “EUCanScreen” projekta atklāšanas pasākumu. Šis projekts, kas apvieno 97 institūcijas no 29 valstīm, ir viena no nozīmīgākajām Eiropas Komisijas iniciatīvām vēža apkarošanas jomā. Pasākuma laikā LU Zinātņu mājā, Jelgavas ielā 3, Rīgā, medicīnas un veselības aprūpes speciālisti diskutēs par to, kā uzlabot vēža skrīninga un profilakses efektivitāti visā Eiropā.

“EUCanScreen projekta īstenošana nodrošinās būtisku progresu, uzlabojot vēža skrīninga programmu efektivitāti un izlīdzinot to realizāciju Eiropas valstu starpā. Projekts sniedz mums arī unikālu iespēju veidot ciešāku sadarbību starp valstu un reģionālajām institūcijām Eiropas mērogā, uzlabojot mūsu spējas uzveikt vēzi ar sistemātisku un koordinētu pieeju,” uzsver veselības ministrs Hosams Abu Meri.

“EUCanScreen” projekta mērķis ir veicināt pieejamu un efektīvu skrīningu visās Eiropas valstīs, tostarp Latvijā. Lai to panāktu, viena no projekta prioritātēm ir palielināt sabiedrības izpratni par agrīnas diagnostikas nozīmi. Vēl cita prioritāte ir izstrādāt jaunas plaušu un kuņģa vēža skrīninga metodes. Tādēļ, sadarbojoties ar Latvijas vadošajām veselības nozares institūcijām, piemēram, Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) un Rīgas Stradiņa universitāti (RSU), tiks uzlabotas pašreizējās skrīninga programmas un nodrošināts plašāks sabiedrības iesaistījums​.

“Projektā būtiska uzmanība tiks pievērsta Eiropā noteiktajiem kvalitētes kritērijiem atbilstoša krūts, dzemdes kakla un kolorektālā (zarnu) skrīninga nodrošināšanai visās ES dalībvalstīs, un arī trīs jaunu vēža skrīninga programmu (kuņģa, prostatas un plaušu) pakāpeniskai ieviešanas uzsākšanai,” norāda institūta vadītājs prof. Mārcis Leja.

Jāpiebilst, ka projektā īpaša uzmanība tiek pievērsta četriem izplatītākajiem vēža veidiem – krūts, dzemdes kakla, kolorektālā un prostatas vēža – agrīnu diagnostiku​.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI