DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. septembrī, 2024
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze

LU jubilejā rīkos kodolsintēzei veltītu lektoriju un atklās Latvijas Bankas Enerģijas monētu

Godinot Latvijas zinātnieku ieguldījumu kodolenerģijas izpētē, Latvijas Universitāte (LU) sadarbībā ar Latvijas Banku š.g. 26. septembrī organizē kodolsintēzei veltītu lektoriju  “Pieradināt nākotnes enerģiju” un Latvijas Bankas emitētās Enerģijas monētas prezentāciju. Pasākums ir daļa no LU 105. jubilejas nedēļas pasākumiem, kas norisināsies no 23. līdz 28. septembrim.

Pateicoties Francijas Institūta Latvijā atbalstam lektorijā uzstāsies Eiropā lielākā eksperimentālā kodolenerģijas projekta ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor, Francija) pētnieks Bertrāns Roks (Bertrand Roques), savukārt par Latvijas Bankas Enerģijas monētas dizaina tapšanu stāstīs starptautiski pazīstamais mākslinieks Germans Ermičs. Pasākumā plānota arī ekspertu diskusija par Latvijas kodolsintēzes nākotni un zinātnes un mākslas sinerģiju LU profesora kvantu fiziķa Vjačeslava Kaščejeva vadībā.

“Klimata pārmaiņas liek pasaulei domāt par alternatīviem enerģijas avotiem. Kodolenerģijas izpēte un tās droša izmantošana jau vairāk nekā pusgadsimtu nodarbina zinātnieku prātus kā viens no perspektīvākajiem t.s. “tīrās enerģijas” avotiem. Lai nākotnē cilvēce potenciāli atrisinātu enerģētikas problēmas, jāiesaistās visiem. Tāpēc svarīga ir zināšanu pēctecība, un te universitātēm ir nozīmīga loma. Esmu lepns, ka LU pētnieki ir aktīvi līdzdalībnieki dažādos starptautiska mēroga projektos – ITER, Eurofusion, sniedzot ieguldījumu kodolsintēzes procesu pētniecībā globālā līmenī. Universitātei tas ir liels gods, ka šogad Latvijas Banka izlaiž monētu, kas ir veltīta šai tēmai, apliecinot Latvijas zinātnieku ieguldījumu globālajos pētnieciskajos procesos,” uzsver LU zinātņu prorektors Guntars Kitenbergs.

Kodolsintēzes reakcija (fusion) “darbina” daudzas zvaigznes Visumā, tostarp Sauli, un tiek uzskatīta par perspektīvāko enerģētikas virzienu. Lai izpētītu un potenciāli “pieradinātu” kodolenerģiju, kopš 1985. gada ITER projektā apvienojušās 35 pasaules valstis, tostarp Eiropas Savienības dalībvalstis, ASV, Ķīna u.c. Francijā izbūvētais ITER Tokamak kodolsintēzes reaktors ir viens no pasaulē lielākajiem enerģētikas eksperimentiem, kurā piedalās tūkstošiem zinātnieku, tostarp LU pētnieki.

Lektorijs un Enerģijas monētas prezentācija norisināsies ceturtdien,  26. septembrī, plkst. 14.00 LU Dabas mājā Jelgavas ielā 1, Rīgā. Pasākums ir atvērts ikvienam interesentam, un ieeja tajā ir bez maksas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI