DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. martā, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Starptautiskajā meža dienā aicina domāt par mežu un inovāciju lomu pasaulē

FOTO: LVM

Šodien, 21. martā - Starptautiskā Meža diena! Lai pievērstu uzmanību mežu nozīmei klimata pārmaiņu mazināšanā, izceļot koksnes plašās izmantošanas iespējas, šī gada ANO Starptautiskā Meža diena veltīta tēmai “Meži un inovācijas – jauni risinājumi labākai pasaulei”. Attīstot inovatīvus risinājumus mežsaimniecības jomā un koksnes izmantošanā, var iegūt ilgtspējīgas alternatīvas plastmasas, būvmateriālu, audumu, medikamentu un citu ikdienā plaši izmantotu lietu aizstāšanai. Vienlaikus, strauji attīstoties tehnoloģijām, var efektīvāk nodrošināt arī mežu apsaimniekošanas un aizsardzības pasākumus.

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) valdes loceklis Māris Kuzmins norāda: “Uzņēmumā strādā inovatīvi, atvērti un domājoši cilvēki, kas arvien ir gatavi meklēt labākus risinājumus. Mūsu pamanāmākais sasniegums tehnoloģiju attīstības jomā ir ģeotelpiskās informācijas tehnoloģiju produktu un pakalpojumu kopa “LVM GEO”. Šis risinājums ir kļuvis ne tikai par neatņemamu rīku visos mūsu ražošanas procesos, bet to nodrošinām arī citiem meža nozares uzņēmumiem Latvijā un ārvalstīs. LVM prioritāte šobrīd ir turpināt darbu pie digitalizācijas, pētniecības un attīstības projektiem, meklējot jaunus veidus, kā veicināt efektivitātes jautājumu – uzlabot datu kvalitāti un tās aprites ātrumu, kā arī pētīt automatizācijas un mašinizācijas iespējas mežu nozarē. Ticu, ka arī Latvijā pamazām nonāksim pie attālināti vadāmām vai pat pilnībā autonomām, ar mākslīgo intelektu un mašīnredzi aprīkotām meža mašīnām. Meža tehnika kļūs mazāka, klusāka un videi saudzīgāka.”

untitled copy copy copy copy copy copy copy

Balsojums par labākajiem video vēstījumiem

Atzīmējot ANO Starptautisko Meža dienu, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) aicina iepazīt vidusskolēnu veidotus sociālās reklāmas video vēstījumus, par to, vai nākotne slēpjas kokos? Videovēstījumi tapuši stipendiju konkursa “LVM Bioekonomikas skola” ietvaros, un ikviens  interesents ir aicināts balsot par tīkamāko video vēstījumu LVM Facebook lapā līdz pat 28. martam. Video autors, kas ieguvis visaugstāko balsu skaitu, saņems specbalvu par labāko komunikāciju sociālajos tīklos – apmaksātu autobusu visai klasei (līdz 40 personām) uz “Latvijas Meža dienām” Tērvetē 2024. gada 24. vai 25. maijā.

Paralēli šie video pretendēs arī uz stipendiju saņemšanu no LVM, AS “Latvijas Finieris”, biedrības “Zaļās mājas” un asociācijas “Latvijas koks”. Tās iegūst 10 labāko video vēstījumu autori, kuru darbi izpelnījušies visaugstāko žūrijas vērtējumu. Pirmās vietas ieguvējam par labāko vēstījumu ANO Starptautiskajā meža dienā piešķirs 700 eiro stipendiju, otrās vietas ieguvējam – 500 eiro, trešās vietas ieguvējam – 300 eiro. Papildus tiks piešķirtas līdz 7 atzinības stipendijas 100 eiro apmērā.

LVM Vides izglītības vadītāja Līga Abizāre stāsta: “Šogad konkursā jaunieši vērību pievērsuši koksnei kā daudzveidīgam materiālam, kas kalpo par pamatu dažādām inovācijām meža nozarē. Būtiska vieta zaļā nākotnē atvēlēta koksnes ķīmiskajai pārstrādei jeb biorafinēšanai, lai efektīvi izmantotu ciršanas atliekas un papīrmalku.”

Ar visiem skolēnu radītajiem video, kas pretendē uz 2024. gada stipendijām, var iepazīties LVM Facebook lapā šeit, kur iespējams par tiem balsot, spiežot “patīk” zem attiecīgā video.

 BALSO ŠEIT 

Stipendiju konkursu “LVM Bioekonomikas skola” jau astoto gadu organizē ” organizē AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru, biedrību “Zaļās mājas”, AS “Latvijas Finieris”, Latvijas Valsts koksnes ķīmijas institūtu un asociāciju “Latvijas koks” ar mērķi ir vairot jauniešu izpratni par meža resursu un bioekonomikas lomu vides problēmu risināšanā.  Papildu informācija par konkursu atrodama vietnē www.lvm.lv/bioekonomika.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI