DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. februārī, 2024
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

VID ģenerāldirektores pienākumus sāks pildīt Baiba Šmite-Roķe

FOTO: Valsts ieņēmumu dienests.

Pirmdien, 12. februārī, Valsts ieņēmumu dienestā (VID) notika svinīgā sanāksme, kurā līdzšinējā ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme nodeva pienākumus jaunajai ģenerāldirektorei Baibai Šmitei-Roķei. Tuvākajā laikā VID gaida vairākas strukturālas pārmaiņas, kas palīdzēs dienestu veidot par modernu un klientorientētu servisa iestādi.

“Piecos gados ģenerāldirektores amatā Ieva Jaunzeme veiksmīgi vadījusi VID cauri vairākām krīzēm. Spēja pieņemt lēmumus un rīkoties ātri bija īpaši nozīmīga gan Covid-19 atbalsta administrēšanā, gan sankciju piemērošanas mehānismu izstrādē un vadībā laikā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā. Paldies viņai par operativitāti un uz risinājumu vērsto sadarbību! I.Jaunzemes laikā jau ir sākts likt pamatus virzībai uz VID kā klienta partneri, piemēram, iedzīvotājiem daudz ātrāk saņemot IIN atmaksu un ievērojot “konsultē vispirms” principu. Rīt darbu uzsāk jaunā VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe, kurai būs jāturpina vadīt iesāktais progress, jāstiprina dienesta uzticamība, jāpilnveido klientu serviss un jāīsteno digitālā transformācija,” saka finanšu ministrs Arvils Ašeradens.

Līdzšinējās VID ģenerāldirektores vadībā VID bijusi nozīmīga loma vairākos nacionāla un starptautiska mēroga notikumos, piemēram, Covid-19 laikā, kad bija nepieciešams operatīvi administrēt liela apmēra atbalsta pasākumus uzņēmējiem un iedzīvotājiem. Tāpat pēdējos gados veikti pārmaiņu vadības pasākumi citās krīzes situācijās, tostarp saistībā ar sankciju piemērošanu Krievijai. Izceļama arī iekšējo korupcijas risku mazināšana muitā, kam pievērsta pastiprināta uzmanība. Lai gan ar kavēšanos, tomēr ieviesta maksājumu administrēšanas uzskaites sistēma. Tā ļauj līdz ar uzkrājuma principa ieviešanu nodokļu maksātajam saņemt korektu un saprotamu informāciju par nodokļu nomaksas stāvokli uz katru konkrētu izvēlēto vēsturisko datumu.

“Šodien saku paldies VID komandai – cilvēkiem, kurus vieno profesionalitāte, drosme, spēja īstenot inovācijas un cilvēciska vēlme atbalstīt Latvijas godīgos nodokļu maksātājus. Paldies Finanšu ministrijai, kas palīdzēja īstenot daudzus no mūsu nereti ambiciozajiem un drosmīgajiem plāniem. Un paldies sadarbības partneriem, kas sniedza atbalstu un tik ļoti svarīgo vērtējumu no malas. Esmu pateicīga par iespēju vadīt iestādi, ar kuru Latvija var lepoties!” saka Ieva Jaunzeme.

Jaunajai VID ģenerāldirektorei būs jāstrādā pie VID digitālās attīstības, tostarp izveidojot un ieviešot VID datu pārvaldības sistēmu, apstiprinot dienesta IT sistēmas attīstības vīziju un nodrošinot VID pakalpojumu pieejamību mobilās aplikācijas risinājuma veidā. Nozīmīgs uzdevums ir klientu servisa attīstība, kas ietver VID klientu apmierinātības pieaugumu, nodrošinātu proaktīvu reakciju uz klienta situāciju ar skaidriem risinājumiem un lēmumiem samērīgā laikā, kā arī pilnveidotu risinājumu izlīgumu sistēmas ieviešanai sadarbībai ar klientu strīdu situācijās. Tāpat svarīgi uzdevumi būs ēnu ekonomikas mazināšanas pasākumi, sekmīga VID un Nodokļu un muitas policijas pārvaldes reorganizācijas īstenošana un dienesta reputācijas uzlabojums.

“Savā vadībā es pārņemu stabilu, profesionālu iestādi, kuru vēlos veidot modernu, digitāli attīstītu un uz klientu orientētu. VID jau esošajai, patiešām spēcīgajai digitālajai varēšanai nu jākļūst arī ērtai, pieejamai un saprotamai ikvienam. Esmu pārliecināta, ka kopā ar jaudīgo iestādes kolektīvu, kā arī ciešā sadarbībā ar Finanšu ministriju un sociālajiem partneriem mēs varam sasniegt patiesi lielus mērķus un kļūt par vienu no efektīvākajām nodokļu un muitas administrācijām Eiropā,” pauž Baiba Šmite-Roķe.

VID reformas galvenā iecere ir nodalīt noziedzīgu nodarījumu novēršanas, atklāšanas un izmeklēšanas funkcijas no pakalpojumu sniedzēja funkcijām. Tas ir – no VID nodalīt struktūrvienības, kuru mērķis ir atklāt noziedzīgus nodarījumus, nevis sniegt pakalpojumus.

Vienlaikus ar izmaiņām struktūrā paredzēts pilnveidot VID un sabiedrības sadarbības modeli, izmantojot digitālās transformācijas iespējas. Tiks stiprināta nodokļu un muitas policijas darba efektivitāte noziedzīgo nodarījumu atklāšanā un tās autonomija, kā arī nodrošināta koruptīvo noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanas neatkarība, stiprināta izmeklēšanas objektivitāte, novērsta interešu konflikta situācija. Tas būtu arī solis uz priekšu, lai mainītu sabiedrības viedokli par VID kā represīvu iestādi. Sekmējot sabiedrības uzticēšanos dienestam, plānots sasniegt stratēģijā noteikto misiju, ka VID ir uzticams sabiedrotais nodokļu un muitas lietās godīgai uzņēmējdarbībai un sabiedrībai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI