DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts prezidents: "Mēs godinām cilvēkus, kuri nesavtīgi ir palīdzējuši citiem. Kuri, atšķirībā no pasakām, var lepoties ar paveikto"

FOTO autors: Dāvis Doršs, Valsts prezidenta kanceleja.

Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča uzruna “Latvijas Lepnums 2023” ceremonijā Rīgas pilī.

Labvakar, skatītāji!

Labvakar tie, kuri lapojas, un tie, ar kuriem lepojas!

Man ir ļoti liels prieks un gods jūs visus šodien uzņemt Rīgas pilī un teikt paldies šīs tradīcijas aizsācējiem.

Jau 20 gadu valsts svētku laikā sakām paldies cilvēkiem, kuri dara labu, negaidot atzinību, negaidot algu un negaidot to, ka kāds viņiem par to teiks paldies. Bet jūs, kuri šodien esat šeit, esat pamanīti un novērtēti, un līdzcilvēku izvirzīti, lai jums teiktu paldies. Tas gluži nav valsts apbalvojums, bet tas ir sabiedrības novērtējums jūsu darbam.

Parasti latviešu tautas pasakās lepnība ir diezgan liels grēks. Lepnība ir kaut kas tāds, par ko cilvēkam saka: “Nekad nevajag būt lepnam!” Taču tajā pašā laikā lepnumu mēs nekādā gadījumā nevaram nosaukt par augstprātību. Lepnums nav iedomība. Lepnums nekādā veidā nav sevis izcelšana. Lepnums, patiesību sakot, ir savas vērtības izpratne, savas vērtības novērtēšana. Un tad, kad mēs godinām “Latvijas Lepnumu”, mēs godinām cilvēkus, kuri nesavtīgi ir palīdzējuši citiem. Kuri, atšķirībā no pasakām, var lepoties ar paveikto. Ar viņiem lepojas cilvēki, kuriem ir palīdzēts, un tie, kuri ir novērtējuši šo palīdzību.

Šodien, godinot daudzu un dažādu paaudžu un profesiju cilvēkus, atcerēsimies vienu – tas ir neliels posms viņu darbā. Viņi pēc šiem svētkiem būs iedvesmoti un turpinās. Bet mēs varbūt iedvesmosimies kaut kam labākam.

Lai man piedod senči, bet es mazliet pārfrāzēšu teicienu “Kaut tu lepns paliktu!”, ko bieži vien lieto negatīvā nozīmē; es teiktu tā: “Mīļie tautieši, būsim un paliksim lepni!”

2023. gadā apbalvojumu “Latvijas Lepnums” pasniedz jau 20. reizi. Jubilejas ceremonija tika aizvadīta Rīgas pilī. Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pasniedza balvu nominācijas “Jaunietis” laureātam Didzim Dreimanim.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI