DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
2
2

Eiropas Kosmosa aģentūras ministru sanāksmē apspriež neatkarīgu piekļuvi kosmosam

Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) un Eiropas Savienības (ES) neformālajā kosmosa ministru sanāksmē spriež par nepieciešamību Eiropai nodrošināt neatkarīgu piekļuvi kosmosam, informē Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) parlamentārā sekretāre Silvija Reinberga, piedaloties EKA padomes un ES neformālajās kosmosa ministru sanāksmēs, kas no 6. līdz 7. novembrim norisinās Seviljā, Spānijā.

EKA un ES pētniecības ministru sanāksmēs norisinājās aktīva diskusija par nepieciešamību Eiropai nodrošināt neatkarīgu piekļuvi kosmosam, īstermiņā sekmējot Ariane 6 un Vega C nesējraķešu pieejamību un ilgtermiņā mainot pieeju no modeļa, kur EKA ir izstrādes iepirkumu aģents, uz modeli, kurā tiek veidota atvērta un konkurencē balstīta ekosistēma un iepirkumi tiek organizēti kosmosa transporta pakalpojumiem. Līdzīgu modeli pirms vairākiem gadiem ieviesa ASV, kas sekmējis “SpaceX” uzņēmuma attīstību, kas šobrīd dominē komerciālā kosmosa transporta industrijā, drīzumā nodrošinot arī ES “Galileo” satelītu transportēšanu kosmosā.

IZM parlamentārā sekretāre S. Reinberga pauda atbalstu pieejas maiņai, uzsverot, ka piedāvātais 10 gadu pārejas periods ir pārāk garš, ņemot vērā Ariane 6 kavēšanos un izmaksu sadārdzinājumus. Eiropai nepieciešams veicināt globāli konkurētspējīgas uzņēmumu ekosistēmas izveidi, lai maksimāli samazinātu izmaksas ES kosmosa programmām un pētniecības projektiem. S. Reinberga arī aicināja aktīvāk iesaistīt mazos un vidējos uzņēmumus, kā arī jaunuzņēmumus, kas var sniegt pienesumu kosmosa piekļuves vērtību ķēdēm.

EKA ministru līmeņa sanāksmē tika padziļināti apspriests zaļais kurss un kosmosa izpēte. IZM parlamentārā sekretāre uzsvēra atbalstu kosmosa aktivitātem, kas sniedz ieguldījumu klimata mērķu sasniegšanā, sevišķi attiecībā uz zemes novērošanas risinājumu izmantošanu, kur Latvijai ir veiksmīgas iestrādnes, piemēram, “SentiCheck” projekts, kura ietvaros Valsts vides dienests izmanto satelītdatu risinājumus, lai atklātu zemes dzīļu izmantošanas pārkāpumus. Latvija pauda atbalstu EKA kosmosa izpētes programmai un atbalstīja EKA ministru rezolūciju.

ES kosmosa ministru neformālajā padomē tika padziļināti apspriesti kosmosa stratēģiskās autonomijas un noturības jautājumi. Latvija pauda atbalstu nesen publicētajai ES stratēģijai kosmosa drošībai un aizsardzībai, kas veicinās kosmosa infrastruktūras aizsardzību, kiberdrošību, kā arī ES kosmosa infrastruktūras plašāku izmantošanu drošības un aizsardzības mērķiem. Pozitīvu pienesumu sniegs arī ES kosmosa likums, kura priekšlikumu publicēs Eiropas Komisija 2024. gadā.

Latvijas sadarbība ar EKA aizsākās 2009. gadā, kad tika noslēgts sadarbības līgums. Tam sekoja Eiropas Sadarbības valsts līguma noslēgšana ar EKA 2015. gadā, Latvijai kļūstot par EKA sadarbības valsti. 2020. jūnija vidū EKA Padome apstiprināja Latvijas pievienošanos EKA asociētās dalībvalsts statusā. Parakstīto līgumu ratificēja Saeima 2020. gada 9. jūlijā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI