DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Uzņēmējdarbība

AS "Latvijas valsts meži" – trešais vērtīgākais Latvijas uzņēmums

FOTO: Publucitātes foto

AS “Latvijas valsts meži” (LVM) atzīta par 2023. gada trešo vērtīgāko uzņēmumu Latvijā, liecina "Nasdaq Riga" un "Prudentia" veidotais šī gada vērtīgāko uzņēmumu tops. LVM vērtība sasniegusi 2,206 miljardus eiro.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu LVM vērtība pieaugusi par 64%, kas ir viens no lielākajiem pieaugumiem starp TOP 101 uzņēmumiem. Biržas "Nasdaq Riga" vadītāja Liene Dubava norāda, ka uzņēmumu vērtības pieaugumu sekmē laba korporatīvā pārvaldība un akcionāru un vadības spēja precīzi noformulēt un realizēt ambiciozus attīstības mērķus.

“LVM jau kopš uzņēmuma dibināšanas 1999. gadā atbildīgi un tālredzīgi apsaimnieko tam uzticēto dabas kapitālu, līdzsvarojot ekonomiskos, vides un sociālos mērķus. Ilgtspējīgi apsaimniekojot mežus, esam nodrošinājuši, ka koksnes krāja Latvijas valsts mežos ar katru gadu pieaug, sniedzot būtisku ieguldījumu arī klimata pārmaiņu mazināšanā. Vienlaikus LVM ir nozīmīga loma katra reģiona un visas valsts ekonomiskajā izaugsmē – LVM šogad ir lielākais dividenžu maksātājs starp valsts kapitālsabiedrībām, valsts budžetā 2022. gadā iemaksājot 162,5 miljonus eiro un 40,6 miljonus attiecināmo uzņēmumu ienākuma nodokli par dividenžu izmaksu. Nākamajos gados uzņēmumam būs jāpārvar dažādi izaicinājumi, jo Krievijas izvērstais karš Ukrainā ir būtiski satricinājis Eiropas valstu ekonomiku, radot nopietnas sekas arī Latvijas kokrūpniecības eksporta tirgos, kā rezultātā krīt gan Latvijas saražotās produkcijas cenas, gan arī ražošanas un eksporta apjomi,” uzsver LVM valdes priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Latvijas 2023. gada vērtīgākā uzņēmuma statusu ieguvusi AS "Swedbank Baltics", kura vērtība aplēsta 3,398 miljardi eiro, bet otrajā vietā ierindojusies AS "Latvenergo”, tās vērtībai sasniedzot 2,912 miljardus eiro.  AS "Swedbank Baltics" vērtība gada laikā palielinājusies par 7 %, savukārt AS “Latvenergo” – par 19 %. Ceturtajā vietā ierindojas SIA "Mikrotīkls" ar 1,182 miljardu eiro vērtību, kam seko SIA "Maxima Latvija", kuras vērtība lēsta 646,7 miljonu eiro apmērā.

Vērtīgāko uzņēmumu tops tiek veidots kopš 2005. gada, un tas sniedz iespēju uzņēmējiem, nozares ekspertiem un sabiedrībai kopumā gūt ieskatu par Latvijas un arī Igaunijas uzņēmumu izaugsmi, korporatīvās pārvaldības principu ievērošanu, attīstību un konkurētspēju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI