DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. novembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Konferencē uzsver investīcijas cilvēkkapitālā kā būtisku tautsaimniecības izaugsmes priekšnoteikumu

“Investīcijas cilvēkkapitālā ir ieguldījumi cilvēkos. Valstiskā līmenī joprojām trūkst izpratnes par to, ko nozīmē investēt cilvēkos,” sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa, trešdien 1.novembrī, Saeimā atklājot starptautisko konferenci “Cilvēkkapitāla attīstības veicināšana kā tautsaimniecības izaugsmes pamats”.

“Valstij līdzīgi kā gādīgai ģimenei ir jāinvestē cilvēkos. Ģimene sniedz drošību, atbalstu, dod spēku un prasmes tālākai dzīvei,” pauda Saeimas priekšsēdētājas biedre, aicinot uzlūkot ģimeni kā valsts mikromodeli.

“Valsts drošība, izglītība un veselība ir arī valdības prioritātes, kas atspoguļojas arī budžetā. Tomēr nauda ir tikai viena daļa no risinājuma, otra – ir vajadzīgas reformas, izpratne un efektīvāki veidi kā strādāt, lai investīcijas cilvēkos nākotnē atmaksātos valsts labklājībā un attīstībā,” akcentēja A.Ņenaševa.

Savukārt Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama, uzrunājot konferences dalībniekus uzsvēra: “Ekonomiski attīstītu valstu pieredze un pētījumi liecina, ka investīcijas cilvēkkapitālā – izglītībā un zinātnē, veselībā, sociālajā jomā transformējas inovācijās, augstākā pievienotā vērtībā, produktivitātē, cilvēku labbūtībā, kā arī vienlīdzībā un sabiedrības labklājībā.”

Lai nodrošinātu ekonomikas attīstību, vispirms jāiegulda cilvēkkapitālā, sacīja S.Ābrama, norādot, ka tas jāņem vērā arī veidojot budžetu.

Konferences dalībnieki diskutēja par iespējām veicināt ieguldījumus Latvijas cilvēkkapitālā un paātrināt tautsaimniecības izaugsmi. Parlamentārieši, uzņēmēji, nozaru profesionāļi un eksperti gan no Latvijas, gan ārvalstīm sprieda par to, kā ieguldījumi veselībā un situācija nodarbinātības jomā ietekmē tautsaimniecības attīstību.

Starptautisko konferenci “Cilvēkkapitāla attīstības veicināšana kā tautsaimniecības izaugsmes pamats” organizēja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija sadarbībā ar Amerikas Tirdzniecības palātu Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI