DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Likumprojektu pakete sadales tarifu pieauguma ierobežošanai uzsāk apstiprināšanas ceļu

FOTO: Gatis Dieziņš, LETA.

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) informē, ka 12.oktobrī Saeimas komisijām izskatīšanā tika nodoti koalīcijas deputātu iesniegtie priekšlikumi trijos dažādos ar enerģētikas nozari saistītos likumprojektos. Viens no priekšlikumiem paredz, ka no 2024. gada 1. janvāra līdz 2025. gada 31. decembrim elektroenerģijas sadales tarifa jaudas maksājuma pieaugums mājsaimniecību lietotājiem tiks piemērots pakāpeniski, lai nodrošinātu ilgtspējīgāku pieeju un izmaiņu prognozējamību iedzīvotājiem arī nākotnē.

KEM ministrs Kaspars Melnis: “Sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņas 2023. gada vasarā atspoguļoja virkni ar regulējuma nepilnībām. Šovasar pieņemtās AS “Sadales tīkls” tarifu izmaiņas iedzīvotājiem bija neadekvāti straujas, radot būtisku ietekmi uz mājsaimniecību budžetu. Likumprojektu pakete vakar, 12. oktobrī, tika nodota atbildīgajam komisijām turpmākajai izskatīšanai, lai veicinātu izmaksu paredzamību. Tā uzsāk savas gaitas apstiprināšanai Saeimā, lai nodrošinātu atbalstu tarifa pieauguma stabilizēšanai.”

Tarifs sastāv no fiksētās un mainīgās daļas (maksa par elektroenerģijas piegādi – tarifa mainīgā daļa, kas atkarīga no patēriņa, maksa par jaudas uzturēšanu – tarifa fiksētā daļa).  No š.g. 1. jūlija  maksa par jaudas uzturēšanu mājsaimniecībām būtiski pieauga. Lai nodrošinātu jaudas maksājuma pieauguma izlīdzināšanu, šo kāpumu paredzēts piemērot pakāpeniskāk.

Priekšlikums paredz, ka mehānisms pakāpeniska tarifa jaudas maksājuma pieauguma izlīdzināšanai tiek nodrošināts mājsaimniecību 1F un 3 F pieslēgumiem ar 16A, 20A un 25A lielu strāvas lielumu. Attiecīgi tie ir aptuveni 95% no mājsaimniecību lietotājiem.

 

Pieslēguma

veids

Pieaugums par jaudas uzturēšanas maksu gadā nedrīkst pārsniegt

 

1F

16A

+ 2,00 EUR

20A

+ 2,50 EUR

25A

+ 3,00 EUR

 

3F

16A

+ 4,00 EUR

20A

+ 4,50 EUR

25A

+ 6,00 EUR

KEM aicina mājsaimniecības rūpīgi izvērtēt savā mājoklī uzstādītās pieslēguma jaudas. Rūpīga, pārdomāta izvēle, izvērtējot patēriņa paradumus un ikdienas lietošanā izmantotās elektroenerģijas ierīces, var ļaut samazināt daļu no jaudas uzturēšanas maksas (fiksētā tarifa daļa). No š.g. maija līdz š.g. oktobra sākumam vairāk nekā 28 tūkstoši lietotāju ir samazinājuši elektroenerģijas pieslēguma jaudu, tā samazinot arī savu ikmēneša elektroenerģijas rēķinu. Plašāk video “Kā noskaidrot mājoklim nepieciešamo elektrības jaudu?”

Balstoties uz priekšlikumu, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) būs pienākums izstrādāt metodiku maksimālā tarifu vērtības pieauguma noteikšanai.

Valsts budžeta finansējums tarifa pakāpeniskai izlīdzināšanas vajadzībām rezervēts līdz 50 milj. eiro, kas ir ietverts 2024. gada valsts budžeta prioritāro pasākumu sarakstā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI