DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. septembrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Sabiedrībai jābūt informētai par elektrības tarifu izmaiņām un prognozēm trīs gadu perspektīvā

“Visiem iedzīvotājiem ir jābūt skaidrībai un jābūt informētiem par prognozētajām elektrības tarifu izmaiņām vismaz trīs gadus uz priekšu. Situācijā, kad notiek tik būtiskas tarifu izmaiņas, sabiedrībai un īpaši uzņēmējiem nav iespēju pamatoti plānot savas energoapgādes attīstības investīcijas ilgtermiņā, tai skaitā arī zaļajā enerģijā.  Cilvēki iegulda naudu, bet pārmaiņas ir tik straujas, ka visbiežāk investīcijas tā arī sevi neatpelna,” Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēdē trešdien, 6.septembrī, akcentēja komisijas priekšsēdētājs Uģis Mitrevics, uzsverot – ja nav ilgtermiņa plāna un sabiedrība par to nav informēta, tad katru gadu, pienākot ziemai, atkārtojas viens un tas pats pārsteigums.

Lai iepazītos ar detalizētu pamatojumu elektroenerģijas pārvades tarifu paaugstinājumam, tarifu salīdzinājumu starp Baltijas valstīm, iespējamajām izmaiņām to pārskatīšanas politikā un ilgtspējas komponenti šajā tarifā, deputāti šodien uzklausīja atbildīgo institūciju ziņojumus. 

“Mēs sagaidām skaidrību par to, kā nepieļaut, ka regulatoram tiek iesniegts tik krass turpmākā tarifa pieaugums, jo pārredzamā nākotnē to ietekmēs gan atslēgšanās no Krievijas un Baltkrievijas elektroapgādes (BREL) tīkla 2025.gadā (arī ieskatot ārkārtas atslēgšanās iespējamību), gan investīcijas starpvalstu vienotā elektroenerģijas tīkla attīstības projektos. Tāpat tarifa izmaiņas ietekmēs zaļās enerģijas ražotāju pieslēgšanās elektroapgādes tīkliem un mūsu elektroenerģijas patērētāju lietošanas paradumu maiņa,” pauda U.Mitrevics.

Iepazīstoties ar situāciju, deputāti lēma aicināt Labklājības ministriju izvērtēt iespēju paplašināt aizsargātā lietoja loku, lai atvieglojumus varētu saņemt arī viena vecāka ģimene un ģimene ar bērniem, kur kāds no apgādātājiem ir ar invaliditāti.

Deputāti arī lēma rosināt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju sniegt priekšlikumus tarifu aprēķināšanas metodikas pilnveidošanai, kā arī nodrošināt, ka iedzīvotājiem tiek sniegta elektroenerģijas pārvades un sadales tarifu prognoze tuvākajiem trim gadiem. 

Tāpat komisija aicināja akciju sabiedrības “Sadales tīkli” un “Augstsprieguma tīkls” sagatavot izdevumu samazināšanas un efektivitātes uzlabošanas plānu un iesniegt to atbildīgajai Klimata un enerģētikas ministrijai, kā arī par šiem pasākumiem informēt Ilgtspējīgas attīstības komisiju.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI