DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. augustā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
2
2

Vētras nopostīto mežaudžu ciršanas nosacījumi

Saistībā ar 7. augusta vētras un krusas nodarītajiem postījumiem mežaudzēm, Valsts meža dienests informē par nosacījumiem, kādā meža īpašnieki var veikt koku ciršanu nopostītajās teritorijās.

Jau ziņots, ka visvairāk vētrā cietušas mežaudzes Zemgales reģionā. Patlaban Zemgales virsmežniecības teritorijā apzināti vētras nodarītie postījumi vismaz 1800ha apmērā. Pārējā Latvijas teritorijā būtiskākie postījumi ir Vidzemes reģionā, kur to apjoms pēc provizoriskām ziņām sasniedz vairākus simtus hektāru.

Lai atjaunotu infrastruktūras darbību, koku ciršanu var sākt pēc paziņojuma sniegšanas Valsts meža dienestam (vai Dabas aizsardzības pārvaldei, ja īpašums atrodas īpaši aizsargājamā dabas teritorijā). Dienestam paziņojumu var sniegt operatīvi - mutvārdos, pēc iespējas mazinot birokrātiju. Piezvanot uz tuvāko mežniecību, jānosauc īpašuma kadastra apzīmējums, meža nogabals, vai nogabali (aptuveni, pēc operatīvās apsekošanas) un aptuvenais koksnes apjoms. Ar paziņojumu var cirst kokus, kas uzkrituši uz infrastruktūras vai noliekušies tādā mērā, ka tie vai to zari traucē infrastruktūras darbību.

Savukārt mežaudzēs, kurās ir konstatēti gan vēja gāztie, gan vēja lauztie koki, koku ciršanai ir nepieciešams Valsts meža dienesta apliecinājums. Meža īpašniekam jāiesniedz pieteikums ciršanas apliecinājumam sanitārā cirtē, ko iespējams izdarīt arī tiešsaistē Meža valsts reģistrā, pirms tam iepazīstoties ar iesniegšanas pamācību. Iesniegumus dienests uzskatīs iespējami ātri. Konkrētais Valsts meža dienesta izsniegtais apliecinājums un sanitārais  atzinums kalpos par pamatu turpmākai iespējai saņemt ES atbalstu mežaudzes atjaunošanai.

Valsts meža dienests ir valsts pārvaldes iestāde, kas uzrauga meža apsaimniekošanu, medību un dabas aizsardzības reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu, kā arī īsteno meža uguns apsardzību. Dienests uztur Meža valsts reģistru, kur tiek apkopota informāciju par mežu, tajā notiekošo saimniecisko darbību, medībām un medījamiem dzīvniekiem. Valsts meža dienesta misija ir rūpēties par atbildīgu meža apsaimniekošanu un saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI