DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Parlamentārā sekretāre Gunda Reire: Vācija ir uzticams Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais

2023. gada 9. jūnijā Cēsīs sarunu festivālā LAMPA Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Gunda Reire tikās ar Vācijas Ārlietu ministrijas valsts ministri Eiropas un klimata jautājumos Annu Līrmani (Anna Lührmann), lai pārrunātu aktuālos divpusējos, reģionālos un drošības politikas jautājumus.

G. Reire atzinīgi novērtēja Latvijas un Vācijas aktīvo divpusējo dialogu: “Esmu gandarīta par Latvijas un Vācijas ilglaicīgo un ciešo sadarbību gan divpusēji, gan daudzu Eiropai nozīmīgu jautājumu risināšanā daudzpusējos formātos. Vācija ir uzticams Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais. Abas mūsu valstis iestājas par stipru, drošu un konkurētspējīgu Eiropu un sadarbojas Eiropai nozīmīgu jautājumu risināšanā. Latvija augstu vērtē Vācijas iesaisti Baltijas reģiona drošības stiprināšanai, jo tas mūs tuvina kopīgam augstākam mērķim – mieram un stabilitātei Eiropā un visā pasaulē.”

Parlamentārā sekretāre ar gandarījumu atzīmēja Latvijas un Vācijas ciešās ekonomiskās saites – Vācija ir Latvijas trešais lielākais tirdzniecības partneris gan eksportā, gan importā. Starp abām valstīm ir izcila sadarbība transporta un loģistikas, informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, kā arī augstas pievienotās vērtības kokrūpniecības jomā. Īpaši jāatzīmē Vācijas cieša iesaiste Rail Baltica projekta īstenošanā, sniedzot dzelzceļa tehniskās zināšanas un veicinot Rail Baltica iespējas Vācijas uzņēmumos un nozarēs. Ne mazāk nozīmīga ir sadarbība enerģētikas jomā, proti, darbs pie starpsavienojuma Baltic WindConnector izveides un atkrastes vēja parku attīstīšanas Baltijas jūrā. Latvijas interesēs ir ciešāk sadarboties arī tehnoloģiju inovāciju jomā, tai skaitā izpētē un attīstībā, produktu izstrādē un ražošanā.

Sarunā liela uzmanība tika pievērsta Krievijas karam Ukrainā, jo tas ir neatgriezeniski mainījis stratēģiskās drošības vidi un radījis jaunus izaicinājumus Eiropas Savienības drošībai un ekonomiskajai stabilitātei. Amatpersonas pārrunāja Vācijas un Latvijas līdzšinējo sniegto militāro un humanitāro atbalstu Ukrainai un bija vienisprātis par atbalsta turpināšanas nepieciešamību ilgtermiņā, Ukrainas rekonstrukcijas sekmēšanu, kā arī starptautiskā tribunāla par Krievijas pastrādātiem noziegumiem izveidi.

Sarunu turpinājumā tika apspriestas Latvijas prezidentūras Eiropas Padomē aktualitātes. G. Reire iezīmēja Latvijas prezidentūras prioritātes – demokrātijas un tiesiskuma stiprināšana, vārda brīvība, žurnālistu drošība un digitālās programmas veicināšana, kā arī Eiropas Padomes reformu virzība.

Festivāla LAMPA laikā abas amatpersonas piedalījās Vācijas vēstniecības Latvijā organizētajā diskusijā "Diplomātija un ārpolitika krīzes laikā".

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI