DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Medicīnas, IT un inženierzinātņu studenti sāk izstrādāt inovatīvus risinājumus vēža diagnoastikai

7. jūnijā plkst. 16.00 Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) tiks atklāta jaunā medicīnas tehnoloģiju attīstības programma «INNO HEALTH HUB», kurā septiņu mēnešu laikā studenti attīstīt inovatīvus risinājumus lielo datu vai genomu datu izmantošanai vēža diagnostikā. Unikālo programmu ar tehnoloģiju uzņēmuma SIA «Mikrotīkls» atbalstu organizē RTU Attīstības fonds un RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrika.

Programmas atklāšanas pasākums notiks RTU Zinātnes un inovāciju centra zālē «The Moon», Ķīpsalas ielā 6A. Tajā piedalīsies RTU rektors Tālis Juhna, inovāciju prorektore Liene Briede, Attīstības fonda izpilddirektore Anita Sraujuma, kā arī SIA «Mikrotīkls» un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvji. Pasākumā piedalīsies arī medicīnas tehnoloģiju uzņēmuma «Longenesis» līdzdibinātājs Emīls Sjundjukovs, tehniskais vadītājs Kaspars Eglītis un programmā uzņemtie studenti. E. Sjundjukovs un K. Eglītis vadīs starpdisciplinārās studentu komandas. Viena komanda meklēs risinājumus, kas saistīti ar lielo datu izmantošanu ļaundabīgo audzēju ģenētikā, diagnostikā un prognozēšanā pediatrijā, otra – pētīs mākslīgā intelekta izmantošanu lielo vai genoma datu analīzē agrīnai vēža diagnostikai augstas izšķirtspējas attēlos.

Programmā «INNO HEALTH HUB» uzņemti gandrīz 30 RTU, Latvijas Universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes studenti. Studenti pārstāv dažādas studiju programmas un līmeņus – no bakalaura līdz doktorantūrai. Piedalīties programmā viņus motivē dažādi iemesli – personīga saskare ar onkoloģiskām slimībām, zināšanas medicīnas, ģenētikas, IT, lielo datu un mākslīgā intelekta jomā vai vēlme tās papildināt, vienlaikus attīstot medicīnas tehnoloģiju nozari Latvijā un meklējot risinājumus, kas uzlabos onkoloģisko saslimšanu agrīnu diagnostiku un ārstēšanu. «Patiesi pārsteidza studentu interese. Īpašs prieks, ka daudzi studenti interesējās, vai un kā šim projektam varētu palīdzēt viņu pētījumi un pieredze. Vairāki studenti, piesakoties dalībai, pauda gatīvību šāda cēla mērķa dēļ darboties bez stipendijas. Ļoti ticu, ka ar tik dedzīgu studentu komandu un profesionāļu kombināciju šo septiņu mēnešu laikā sagaidīsim vērtīgus rezultātus,» atklāj RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrikas un «INNO HEALTH HUB» programmas vadītāja Elīna Miķelsone.

Piedaloties programmā, studenti saņems finansiālu un mentoru atbalstu, kā arī iespēju izmantot RTU HPC (High Performance Computing jeb augstas veiktspējas skaitļošana) infrastruktūru. Viņi papildinās zināšanas ģenētikā, HPC un mākslīgā intelekta tehnoloģijās, piedalīsies dizaina domāšanas, jaunrades, produktu attīstības un prototipēšanas darbnīcās, izstrādās un validēs prototipus. Prototipu izstrādei komandām būs pieejams līdz 45 tūkst.eiro liels finansējums, atbalstu sniegs mentori un RTU Zinātnes un inovāciju centra Dizaina fabrikas eksperti.

Latvijas datortīklu aprīkojuma ražotājs SIA «Mikrotīkls» ir ilgstošs RTU Attīstības fonda sadarbības partneris, kopš 2017. gada ziedojot ap 2,75 milj. eiro RTU laboratoriju modernizācijai, infrastruktūras uzlabošanai un iekārtu iegādei. Par šiem līdzekļiem kopumā īstenoti 29 izglītības un zinātnes projekti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI