DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM: pašvaldībām būs prognozējamāki nosacījumi valsts aizdevuma saņemšanai

Saeima š.g. 27. aprīļa sēdē galīgajā 3. lasījumā ir apstiprinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto likumu “Grozījumi Reģionālās attīstības likumā”. Ar grozījumiem Reģionālās attīstības likums ir papildināts, paredzot, ka Ministru kabinets nosaka kritērijus un kārtību, kādā tiek izvērtēti pašvaldību investīciju projektu pieteikumi valsts aizdevuma saņemšanai.

Reģionālās attīstības likuma iekļautais deleģējums Ministru kabineta noteikumu izstrādei aizdevumu piešķiršanai turpmāk ļaus reaģēt uz reģionālās attīstības izaicinājumiem plašākā mērā un nodrošināt pašvaldībām prognozējamākus atbalsta nosacījumus, piemēram, pirmsskolas izglītības pieejamības veicināšanai. Aizdevumu programmām pieejamo valsts budžeta līdzekļu apmērs arī turpmāk tiks noteikts attiecīgā gada valsts budžeta sagatavošanas procesā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija 2020. gadā uzsāka un 2021. un 2022. gadā turpināja vairākas valsts aizdevumu programmas pašvaldībām, attiecīgi katru gadu izstrādājot Ministru kabineta noteikumus projektu izvērtēšanai atbalsta piešķiršanai pirmsskolas izglītības iestādēm un Covid-19 izraisītās krīzes seku mazināšanai un novēršanai.

Lai arī aizdevuma mērķis pirmsskolas izglītības pieejamības veicināšanai vidējā termiņa budžeta ietvarā ir iekļauts kopš 2020. gada, katru gadu no jauna bija jāizdod jauni Ministru kabineta noteikumi uz likuma par attiecīgā gada budžetu pamata. Līdzīga situācija ir bijusi arī ar citiem Ministru kabineta noteikumiem valsts budžeta aizdevumu jomā. Rezultātā pašvaldībām bija mazāk prognozējami aizdevumu piešķiršanas nosacījumi, jo tie ik gadu tiek izstrādāti no jauna un ir spēkā tikai vienu gadu. Līdz ar to pašvaldībām bija arī īsāks laiks projekta pieteikumu sagatavošanai atbilstoši apstiprinātajiem nosacījumiem, kā arī pašu projektu īstenošanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI