DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Sāks īstenot IKT projektu Latvijas iedzīvotāju genoma datu uzglabāšanai un apstrādei

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valdība šodien, 14. februārī, atbalstīja informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) projekta īstenošanu, kura ietvaros paredzēts nodrošināt Latvijas iedzīvotāju genoma references datu uzglabāšanu un apstrādes rīku izstrādi. Projektu īstenos Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs par ES Atveseļošanas fonda līdzekļiem.

Investīcijas projekta mērķis ir izveidot nacionālu IKT infrastruktūru un datu apstrādes ietvaru, lai nodrošinātu drošu Latvijas iedzīvotāju genoma references datu uzglabāšanu un pieejamību veselības aprūpes (profilakse, diagnostika un ārstēšana), pētniecības un inovāciju nolūkos.

IKT projekta rezultātā tiks izveidota jauna Valsts iedzīvotāju genoma datu informācijas sistēma – valsts informācijas sistēma un datu apstrādes rīku kopa, kas nodrošinās piekļuvi Latvijas iedzīvotāju genoma references datiem un datu apstrādi reģistrētiem lietotājiem (ārstiem, veselības aprūpes darbiniekiem un pētniekiem) slimību diagnostikai veselības aprūpē un pētniecībai.

Zinātnieki skaidro, ka Valsts iedzīvotāju genoma datu informācijas sistēmas ieguvumi būs ilgtermiņā: iespēja ietaupīt genoma datu apstrādei nepieciešamos augstas veiktspējas skaitļošanas resursus un procesiem nepieciešamās cilvēkstundas; iespēja ievērojami samazināt atkārtoto genoma analīžu veikšanas nepieciešamību; optimizēta reto slimību un vēža diagnostika; jaundzimušo skrīninga optimizēšana; hronisko slimību skrīninga un terapijas optimizācija.

 Investīciju projekta “Informācijas tehnoloģiju infrastruktūras izveide Latvijas iedzīvotāju references genoma glabāšanai un piekļuves nodrošināšanai” finansējums sasniedz 700 000 eiro ar valsts budžeta līdzfinansējumu 132 300 eiro apmērā PVN izmaksu segšanai.

Jau esam ziņojuši, ka Latvija ir pievienojusies Eiropas Komisijas deklarācijai “1+ miljons genomu deklarācija”, kas paredz izveidot vismaz viena miljona Eiropas iedzīvotāju genoma datu. Tā mērķis ir nodrošināt pieejamību ģenētiskajiem un saistītajiem veselības datiem drošā un aizsargātā veidā. Paredzēts izveidot datu infrastruktūru arī nacionālajā līmenī, lai nodrošinātu nacionālo genoma datu kolekciju drošu uzglabāšanu attiecīgajās valstīs un pārrobežu piekļuvi tām. 1+MG iniciatīvas ietvaros tiek īstenots Eiropas Genoma projekts (The Genome of Europe Project), lai izveidotu reprezentatīvu 500 000 Eiropas iedzīvotāju references genoma kohortu, kas veidos pusi no Eiropas iedzīvotāju visa genoma sekvences kohortas, un tajā piedalās arī Latvija.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI