DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimā iesniegts 2023. gada valsts budžeta projekts

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA

“Šis ir drošības budžets. Mēs esam atdevuši vienu procentu no sava iekšzemes kopprodukta Ukrainai, jo ukraiņi cīnās par mums un aizstāv mūs kaujas laukos savā zemē. Aizstāv pret tiem, kas, iespējams, kāro iegūt kontroli pār mūsu brīvību,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, ceturtdien, 9.februārī, no finanšu ministra Arvila Ašeradena saņemot tradicionālo portfeli ar šī gada valsts budžeta projektu. 

“Vienlaikus nedrīkstam aizmirst stiprināt pašiem savu aizsardzību – nodrošināt gaisa telpas drošību, ieviest valsts aizsardzības dienestu. Mums jābūt gataviem savu aizsardzību pilnā mērā sinhronizēt ar iekšējo drošību, nodrošinot finansējumu ne tikai armijai, bet arī iekšlietu struktūrām. Tāpat svarīga ir ne tikai militārā, bet arī sociālā drošība. Lai cilvēkiem būtu pārliecība, ka brīdī, kad ir grūti, viņisaņems palīdzību,” atzīmēja E.Smiltēns. 

2023.gada valsts budžeta un 2023., 2024. un 2025.gada budžeta ietvara projektu un 13 to pavadošos likumprojektus izskatīšanai Saeimas komisijās plānots nodot pirmdien, 13.februārī. Konceptuāli par projektu plānots lemt 17.februārī, savukārt otrajā – galīgajā – lasījumā budžetu paredzēts skatīt 8.martā, informēja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs. 

Finanšu ministrs A.Ašeradens atzīmēja, ka budžeta projekts sevī ietver piecas bāzes prioritātes – drošību, izglītību, enerģētiku un klimata pārmaiņas, konkurētspēju un labklājību. Pati svarīgākā šoreiz ir drošība. 

2023.gadā konsolidētā valsts budžeta ieņēmumi plānoti 12,7 miljardu eiro, bet izdevumi – 14,7 miljardu eiro apmērā. Vispārējās valdības budžeta deficīts šogad plānots 1,77 miljardu eiro, jeb 4,2 procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI