DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. novembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Vairāk nekā 13 000 skolēni visā Latvijā stiprināja savas zināšanas par Satversmi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 21. novembrī, noslēgusies Tieslietu ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas kopīgā Satversmes simtgadei veltītā, izglītojošā kampaņa skolēniem “Es, Tu un Satversme”, kas norisinājās no februāra līdz novembrim un tajā piedalījās 138 Satversmes vēstneši.

Kampaņa sniedza iespēju skolēniem visā Latvijā tikties ar Satversmes vēstnešiem – juristiem, kuri pārstāvēja dažādas iestādes, Tieslietu ministriju, tiesu varu, advokatūru, Saeimu un vēl daudzas citas jomas. Kampaņas laikā Satversmes vēstneši devās uz 219 skolām dažādās vietās Latvijā, lai vieslekcijas veidā iepazīstinātu ar Latvijas valsts pamatlikumu, tajā nostiprinātajām vērtībām, kā arī ļautu jauniešiem nedaudz iepazīt jurista profesiju.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns norāda: “Satversmes uzdevums ir vienot cilvēkus ar kopīgām vērtībām. Lai Satversme būtu dzīva, ikvienam ir jāzina, kas tajā rakstīts un kādas vērtības ir nostiprinātas valsts pamatlikumā. Tās ir jānodod no paaudzes paaudzē – tikai tad mēs būsim stipra valsts. Latvijas juristu saime ir sniegusi nozīmīgu ieguldījumu mūsu skolēnu izpratnes veicināšanā par Satversmē ietvertajām valsts pamatvērtībām. Mūsu izglītojošās kampaņas mērķis bija sasniegt ikvienu, tāpēc Satversmes vēstneši devās uz Latvijas skolām, lai klasē sastaptu un runātu ar visiem. Paldies Satversmes vēstnešiem, jo arī augsti kvalificētiem juristiem bija izaicinājums kampaņas laikā sevi parādīt jaunā kapacitātē.”

Par kampaņas rezultātiem tās organizatoriem ir lepnums, jo izglītojošā aktivitāte aptvēra teju visu Latviju – 34 novadus un 10 valstspilsētas. Satversmes vēstneši kopumā novadīja 380 vieslekcijas, tiekoties ar vairāk nekā 13 000 skolēniem. Kā liecina atsauksmes no skolām, tikšanās ar Satversmes vēstnešiem ir bijušas ļoti vērtīgs papildinājums mācību procesam, jo juristi spēja skolēniem saprotamā veidā pastāstīt par tik būtisku lietu kā Satversmi un tās nozīmi mūsu ikdienā. Kampaņas organizatori vairākkārt saņēmuši ziņas no skolām, ka šāda veida kampaņu ir nepieciešams turpināt ne tikai tāpēc, ka var gūt papildu zināšanas par valsts pamatlikumu, bet arī tāpēc, ka juristi - Satversmes vēstneši -  ir iedvesmojošas, gudras, aktīvas, draudzīgas personības, kas, iespējams, kādu no jauniešiem pamudināja nākotni saistīt ar jurista profesiju.

Arī Satversmes vēstneši atzinīgi novērtējuši izglītojošās kampaņas norisi, un augsti vērtējuši skolēnu vēlmi iesaistīties diskusijās un jau esošās pamatzināšanas par Satversmi. Līdzīgi kā no skolām, tāpat arī no Satversmes vēstnešu puses saņemtas norādes, ka šāda veida izglītojošās aktivitātes skolās ir vērtīgas un būtu nepieciešams turpināt.  

Kampaņas noslēgumā Satversmes vēstneši tikās Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā, lai atskatītos uz kampaņas laikā kopīgi paveikto un, turpinot Satversmes izziņas procesu arī vēsturiskā skatījumā, iepazītu muzeja izveidoto izstādi “Satversme 100+”.

Izglītojošās kampaņas organizatori aicina ikvienu interesentu izstādē “Satversme 100+”  izzināt mūsu valsts pamatlikuma tapšanas un darbības vēsturisko dimensiju, kā arī Satversmes vērtību pēctecību līdz pat mūsdienām – zināt un izprast valsts pamatlikumu ir katra valsts iedzīvotāja pienākums un gods!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI