DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
04. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Apvienoto reaģēšanas spēku dalībvalstis pastiprinās militārās un izlūkošanas aktivitātes Baltijas jūrā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirmdien, 3. oktobrī, reaģējot uz pagājušajā nedēļā mērķtiecīgi radītajiem “Nord Stream” gāzes vadu bojājumiem, Apvienoto reaģēšanas spēku dalībvalstu aizsardzības ministri tiešsaistes sanāksmē vienojās par militāro un izlūkošanas aktivitāšu pastiprināšanu Baltijas jūrā.

 “Gan Latvija, gan arī pārējās Apvienoto reaģēšanas spēku dalībvalstis asi nosoda šos uzbrukumus. Aicināju uz stingru tālāko soļu koordināciju, lai panāktu lielāku sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas jūrā. Mums ir jāizslēdz jebkādu nozīmīgu kritiskās infrastruktūras objektu bojāšanas iespēju,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Sanāksmē ministri apsprieda katras valsts gūto izlūkinformāciju par notikušajiem gāzes vadu bojājumiem, kā arī vienojās atbalstīt Dānijas, Zviedrijas un Vācijas varasiestādes to uzsāktajās izmeklēšanās.

Apvienotie reaģēšanas spēki ir 2015. gada 30. novembrī dibināts sadarbības formāts, ko dibinājusi Lielbritānija, Dānija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Nīderlande un Norvēģija. 2017. gadā iniciatīvai pievienojās arī Somija un Zviedrija, savukārt 2021. gada aprīlī tai pievienojās Islande.

Latvijas galvenie ieguvumi, iesaistoties Apvienotajos reaģēšanas spēkos, ir sadarbības padziļināšana ar Lielbritāniju un citām šī spēku formējuma dalībvalstīm, kā arī bruņoto spēku kopējo spēju attīstība, regulāri piedaloties starptautiskajās militārajās mācībās, attīstot praktisko partnerību un jaunas kaujas spējas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI