DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
13. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

PVN plaisa jeb nesamaksātais PVN apmērs turpina samazināties

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Valsts ieņēmumu dienests (VID) jau devīto gadu veic nodokļu plaisas novērtējumu. Nodokļu plaisa – tās ir nodokļu summas, kuras nodokļu maksātāji nedeklarē vai, ja deklarē, tomēr valsts budžetā nesamaksā. Jaunākais VID veiktais PVN plaisas pētījums liecina, ka PVN plaisa turpina samazināties, un pēdējie divi gadi  – 2020. un 2021. gads – uzrāda šo pašu pozitīvo tendenci.

Saskaņā ar VID aprēķiniem 2020. gadā PVN plaisa bija 6,8 %, bet 2021. gadā – 4,9 % (162 milj. eiro). Salīdzinot ar 2020. gadu, PVN plaisas apmērs 2021. gadā samazinājies par 1,9 procentpunktiem (absolūtā izteiksmē samazinājums ir 31 miljons eiro). Līdzīgs PVN plaisas apmēra samazinājums bija arī 2020. gadā, salīdzinot ar 2019. gadu, proti, par 1,8  procentpunktiem (absolūtā izteiksmē tas bija divreiz lielāks – 61 miljons eiro).

Šāds radītājs vērtējams kā labs, gan ņemot vērā gan PVN plaisas apmēru citās Eiropas Savienības dalībvalstīs, gan Latvijā iepriekšējos gados.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme norāda, ka PVN plaisas samazināšanās panākta, pateicoties darbam ar nodokļu maksātājiem, kā arī aktīvai mākslīgā intelekta izmantošanai. “Šobrīd PVN izkrāpšanas riski samazināti līdz minimumam. Nākamais mērķis – nodrošināt, ka katru darījumu VID, ieviešot e-rēķinus, redz jau no paša to sākuma,” tā I. Jaunzeme.

Eiropas Komisijas Nodokļu administrēšanas un Muitas Savienības ģenerāldirektorāta (TAXUD) jaunākais pētījums par PVN plaisu apmēriem par 2020. gadu visās ES dalībvalstīs tiks publicēts 2022. gada 4. ceturksnī, savukārt aprēķins par 2021. gada PVN plaisas apmēriem būs pieejams nākamā gada beigās. Pašlaik pēdējais pieejamais Eiropas Komisijas PVN plaisas novērtējums ES dalībvalstīs bija publicēts 2021. gada decembrī par 2019.gadu.

Gan VID, gan TAXUD aprēķini iepriekš kopumā norādīja uz PVN plaisas samazinājumu Latvijā. Vidējais PVN plaisas lielums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs 2019. gadā bija 8,6 %, tātad Latvijā tas nepārsniedz ES dalībvalstu vidējo līmeni (PVN plaisa Latvijā 2019. gadā pēc TAXUD aprēķiniem bija 8,3 %). TAXUD pētījums par PVN plaisu apmēriem visās ES dalībvalstīs par 2019.gadu pilnā apjomā pieejams Eiropas Komisijas oficiālajā tīmekļvietnē .

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI